Eszterlánc

2019.08.10. 11:00

Napi innováció

Szente Tünde

Levendulaszörp készítése közben Eszter rápillantott az előző napon szedett fekete szederre, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve belefőzte, nem másért, csak azért, hogy megszínezze vele a nem mindenki által kedvelt, rendhagyó ízű szörpöt. Ha már az íze nem annyira, legalább a színe legyen jó, és igen, kellemes rózsaszínű esszenciát kapott.

Korábban azt találta ki, hogy az irodalmi piknik vendégeinek ajándéknak szánt sárgabaracklekvárját újragondolja egy kevés levendulavirággal. Tervét kivitelezte, a gyümölcsöt kevés cukorral és friss citrom levével befőzte, üvegekbe töltötte, a dunsztolást követően a tetejüket feliratozta, levendulás mintájú textillel, halványlila szalaggal díszítette. És kapnak hozzá egy csokor saját termesztésű levendulát, hogy szép emlékét megőrizzék az együtt töltött napnak.

A kipróbálásra kapott kenőcs úgy tűnik, bevált, s mielőtt rendelne belőle, megkísérli maga kreálni nagyjából ugyanazt, a tégely kupakján feltüntetett összetevőkből. Persze tisztában van azzal, hogy nem mindegy az arány, miből mennyit kell beletenni, mégis bizakodik, hátha sikerül eltalálnia a mennyiségeket olívaolajból, méhviaszból, akácmézből, fekete nadálytőből, körömvirágból és levendula­olajból. Egyébként is szokása, elegendő tapasztalat birtokában, a sütésnél is nagyvonalúan kezelni az alapanyagok adagolását.

A hét elején a drogériában csupa levendulás terméket vásárolt, mosogató- és súrolószert, tusfürdőt, hajsampont, folyékony szappant, kézkrémet, illatosítót, molyirtót és levendulavizet. Meglepődve ütötte be a pénztáros az egyes tételeket, nem találkozott sohasem eddig ilyen szisztematikus válogatással. Másutt felfedezte a levendulás toalettpapírt és papírkéztörlőt, levendulaillatú papír zsebkendőt, tízes és száz darabos kiszerelésben, meg talált különböző minőségű levendulamintás szalvétákat is.

Párnamosáskor a gépbe önt egy keveset a selymes tapintású, levendulaillatú hajsamponból, abból a megfontolásból, hogy ami a hajra jó, az nem árt a mosógépnek, hát még a fejpárnáknak, ily módon könnyebben megszabadulnak a szennyeződésektől, sőt, kiváltja vele a drága textilöblítőt.

Az idősebb fiának a feleségét, vagyis a menyét legutóbb a születésnapjára levendulás teáskészlettel lepte meg, levendulateával és levendulás mézzel kiegészítve, levendulás dísztasakba csomagolva. Sütött még levendulás vajas kekszet, amit levendulamintájú szalvétába csomagolt.

Eszter pénteken nem hagyhatta ott az áruházban a levendulahímzésű díszpárnát, a levendula növénnyel mintázott terítőt, konyhai kéztörlő és edényfogó szettet. Az asztalra szabott viaszosvászon méreteit csak becsülni tudta, inkább többet vett, a maradék sem vész kárba, rászabja a polcokra.

Az egészben az a fura, régről tudja, hogy erősen allergén növénynek számít a levendula, ami őt, egy percet sem zavarja, allergia ide vagy oda. Miért is okozna számára ez gondot, hiszen más típusú függőségekkel is vígan együtt él az ember.

Címkék#Eszterlánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában