kamilla

2019.07.28. 08:30

A természet jótékony ajándéka

Sok embernek valószínűleg a kamilla, más néven orvosi székfű képe jelenik meg a lelki szemei előtt, ha szóba kerülnek a gyógynövények.

mw

A népi hagyomány régóta ismeri a természetnek ezt a jótékony ajándékát, a kedves virágot, amelynek kifejezetten bájos a látványa is. Feltételezett eredeti termőhelye a Földközi-tenger keleti medencéjének környéke, de régóta megtalálható az összes mérsékelt éghajlatú kontinensen is. Már az antik kultúrákban ismerték gyógyító hatását.

– Magyarországon nagy hagyománya van a kamillaszedésnek, különösen az Alföld és a Tiszántúl szikes területein. Nem csoda, hogy 2015- ben az alföldi kamillavirágzatot hungarikummá minősítették, 2016-ban pedig az év gyógynövényének választották az orvosi székfű néven is ismert növényt.

– Teaként fogyasztva megnyugtatja a zaklatott idegrendszert, ellazítja a testet, az alvást is könnyebbé teszi, vagyis jótékony hatását ébren és pihenéskor egyaránt kifejti.

– Kiváló gyulladáscsökkentő és görcsoldó, így küzdi le az emésztőrendszer különböző megbetegedéseit, a menstruációs fájdalmakat, de még az epepanaszokat is enyhíti, az emésztést pedig serkenti. – Fertőtlenít, kissé kiszárítja a bőrt, ezáltal gyorsítja a sebek gyógyulását. A pattanásokat leszárítja, és alkalmazható egyéb gyulladásos bőrbetegségekre, például kelésekre vagy ekcémára is.

– A közvélekedés szerint gyulladt szemre érdemes kamillás borogatást tenni, ez azonban ma már kifejezetten ellenjavallt az allergiás reakciók kockázata miatt.

– Terhesség alatt az orvosok nem ajánlják a kamillatea fogyasztását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában