Az aranyérem csak hab a tortán

2019.05.06. 07:00

Mi a titkuk? Beszélgetés az idei speciális olimpiai játékok dunaújvárosi hőseivel

A közelmúltban kilenc éremmel tért haza az Abu-Dzabiban és Dubajban megrendezett XV. Speciális Olimpia Nyári Világjátékokról a „Mozdulj Diák” DSE két tornásza Latinovics Lívia és Juhász Szebasztián, valamint felkészítő edzőjük Salamonné Szabó Éva. A sikerekről, a mindennapi munkáról és a jövő terveiről beszélgettünk a három olimpikonnal.

Szabó Szabolcs

A két fiatal tornásztehetség remek eredményeiről az országos és a nemzetközi sportsajtó is beszámolt. Elsőként tehát a főszereplőket kérdeztük: miért éppen a torna mellett kötöttek ki, és milyen élményekkel tértek haza a nyári játékokról:

– Nagyon szeretem a tornát. Az edzéseket és a versenyzést is. Felejthetetlen élmény volt számomra ez az olimpia, egyrészt az utazás miatt, másrészt pedig a sportsikerek miatt. Edzőmmel, Éva nénivel rengeteget gyakoroltunk, küzdöttünk céljainkért, hogy minél jobb eredményt érjünk el. A hazatérés is fantasztikus volt, nagyon sokan gratuláltak. Büszke vagyok erre a teljesítményre és mindig nagy örömmel viselem a válogatott szerelést és az olimpián viselt formaruhát is. Szeretném folytatni a tornát és a jövőben újabb aranyérmeket szerezni – fogalmazott a DH-nak Latinovics Lívia.

Lendületben – Latinovics Lívia négy szeren is rajthoz állt a közelmúltban véget ért nyári játékon Dubajban Fotó: MTI

A speciális olimpián szintén remeklő Juhász Szebasztián elmondta: – Tizenegyen vagyunk testvérek és a családomban is szinte mindenki sportol. A torna minden sportág alapja, ez tetszett meg igazán és úgy érzem, hogy jól választottam. Már az is büszkeséggel töltött el, hogy kijutottam a nyári játékokra. Az olimpiát megpróbáltam úgy kezelni, mint egy bármilyen országos versenyt, csak különleges helyszínen, jóval több néző előtt. Talán ez is segített abban, hogy ne izguljak túlságosan. Fantasztikus pillanat volt, amikor felállhattam az olimpiai dobogóra. Meglepetésnek is kiváló volt, hiszen a hazaérkezésünk után közvetlenül ünnepelhettem a 17. születésnapomat. Hatalmas ajándék volt számomra az egész világverseny.

Elismerés – Juhász Szebasztián is remekelt, a külföldi szakemberek is dicsérettel méltatták teljesítményét Fotó: MTI

Köszönettel tartozom a szüleim, az egész családom, valamint az edzőm támogatásért, hiszen nélkülük nem érhettem volna el ezeket a szép sikereket. Én is szeretném folytatni a tornát, a következő célom, hogy kijussak és eredményesen szerepeljek a 2023-as berlini speciális olimpiai játékokon, addig természetesen még sok-sok versenyen kell jól teljesíteni.

Líviát és Szebasztiánt Salamonné Szabó Éva, pedagógus, edző készítette fel:

– A dunaújvárosi Móra iskolában két igazán erős sportolási lehetőség van: a görkorcsolya és a torna. Korábban elődöm Varga Lászlóné volt nemzetközileg is sikeres a görkorcsolyázó diákjaival. Lívia és Szebasztián korábbi eredményeik azt mutatták, hogy tehetségesek a tornasportban, így egy idő után már csak erre koncentráltunk – mondta el lapunknak a fiatal tornászok sikerkovács edzője Salamonné Szabó Éva, aki jelenleg tíz versenyzővel foglalkozik a Móra iskolában.

– Azoknak a diákoknak, aki nem ilyen szintű megmérettetésre készülnek, mint például a közelmúltbeli nyári világjátékok, ők heti két foglalkozáson vesznek részt, versenyidőszakban pedig heti három tréningjük van. Lívia és Szebasztián például heti négyszer készült az olimpia előtt. Természetesen volt saját szervezésű és válogatott edzőtáboruk is – tette hozzá a két fiatal sportoló edzője, akitől arra is kíváncsiak voltunk, mi a titka a közös sikereiknek?

– Talán az, hogy nagyon szép tartással tornáznak. Egy-egy adott gyakorlatot hatalmas munkával meg lehet tanulni, de koncentráltan, pontosan kivitelezve tényleg nagyon nehéz. Ők ezt az olimpián is nagyon szépen megoldották. Dicséret illeti őket, mert mentálisan is jól kezelték a helyzetet, kihozták magukból a maximumot. Visszatérve a tartásra – a speciális olimpián több edzőkolléga odajött hozzánk és gratulált a produkciójukhoz. Szebasztiánnak hat szere van, Líviának négy. Ez komoly megterhelést jelent, hisz a gyakorlatokban minden mozdulatukra, minden testrészre figyelni kell a lábujjaktól a fejük tetejéig. Ezt megtanulni és versenyen jól visszaadni, a legnehezebb a tornában.

Cserna Gábor polgármester is köszöntötte a XV. speciális olimpián járt sportolókat, Latinovics Líviát és Juhász Szebasztiánt valamint edzőjüket, Salamonné Szabó Évát Fotó: archív

Salamonné Szabó Éva arról is beszélt lapunknak, ő m ként élte meg a játékokat:

– Tornászként több nemzetközi versenyre eljutottam, de olimpián nem vettem részt. Most edzőként, felkészítőként ez sikerült. Bevallom őszintén, kicsit tartottam tőle, hogy a gyerekek, miként bírják majd a távollét tizenhét napját, de meglepően jól reagáltak mindenre, élvezték a játékokat. Mindebben az is közrejátszott természetesen, hogy a szervezők barátsággal, segítőkészen fogadtak minket és gondoskodtak rólunk egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy rosszul érezzük magunkat. A magyar küldöttségről elmondható, hogy egy nagyon összetartó közösséget alkotott. Azt tudtam, hogy a felkészülésünk jól sikerült. Tisztában voltam azzal is, hogy Líviának és Szebasztiánnak is több szeren van jó, minőségi gyakorlata, de a nemzetközi mezőnyt nem ismertük, hiszen ez volt az első ilyen rangos külföldi seregszemlénk. Előzetesen aláírtam volna, ha mindkét gyermek egy-egy aranyérmet nyer, de hogy összesen kilenc éremmel, amelyből hét arany térünk haza, arra azért nem számítottam. A többi tanítványommal kapcsolatban is elmondhatom, hogy a tehetség egy dolog, rengeteget kell dolgozni azért, hogy ezt kiaknázzuk és szép teljesítményt érjünk el. Fontos a családi háttér, hogy a szülők stabilitást nyújtsanak a diákoknak. Az olimpiai érem csak hab a tortán. A legfontosabb célom, hogy ezeket, a bizonyos szempontból hátrányos helyzetben lévő fiatalokat a torna, a sport által fejlesszem. Bízom abban is, hogy a sport segítségével megtapasztalt sikerek kihatnak a mindennapjaikra és a jövőjükre is. Feltétlenül szeretném megemlíteni, hogy én is nagyon nagy köszönettel tartozom a családomnak, akik évek óta támogatnak munkámban.

Összesen hatvannyolc érmet szerzett a játékokon a magyar küldöttség

A magyar küldöttség 68 érmet, 32 aranyat, 26 ezüstöt és 10 bronzot gyűjtött az Abu-Dzabiban és Dubajban megrendezett XV. speciális olimpia nyári világjátékokon. Az év egyik legnagyobb sport- és humanitárius rendezvényén 62 magyar versenyző szerepelt, 14 sportágban. A dobogós helyezések mellett 12 negyedik, hat ötödik és egy hatodik helyet is szereztek a magyarok, s minden sportágban gyűjtöttek legalább egy érmet. A magyar küldöttség beszámolója alapján a kosárlabda-válogatott megvédte címét, és aranyérmes lett az egyesített, vagyis integrált labdarúgócsapat is. Az első helyeket tekintve a legeredményesebb magyar sportolók közé tartozik a gyalogló Huzlinger István, az erőemelő Fecske József, az úszó Szilágyi Zsanett, valamint a tornász Latinovics Lívia és Juhász Szebasztián.

Az Egyesült Arab Emírségek első alkalommal adott otthont speciális olimpiának, a világjátékok sporteseményein és kísérő programjain 190 országból 7500 sportoló, 2500 edző, 20 ezer önkéntes, 3500 VIP-vendég vett részt.

A következő téli világjátékoknak 2021-ben Svédország, a négy év múlva esedékes nyári világjátékoknak pedig Berlin ad majd otthont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában