Eszterlánc

2019.05.01. 11:00

Automatikus memóriafiókok

Réges-régen, akiket gyerekkorban megismertél, felnőttkorodban is közöttük éltél, a neveiket megjegyezted és nem felejtetted el.

Szente Tünde

Fotó: pixabay

Megváltozott a világ, hirtelen rengeteg információ ér, vannak rendezvények, ahol akár tizenöt emberrel is megismerkedsz, akiknek képtelenség, hogy megjegyezd a nevét – gondolta végig Zsuzsa Eszternek azt a felvetését, hogy rossz az emberek névmemóriája. A legutóbbi könyvbemutatón István sietett segítségére, hogy rég nem látott ismerősének a nevét kiderítsék. Kezet fogtak, bemutatkoztak, István hozzáfűzte, mi már találkoztunk valahol.

Vannak ennél kínosabb helyzetek, amikor a másik neve rendre nem ugrik be. Eszter egyik távoli ismerőse félévente bemutatkozik neki, a férfi nem képes megjegyezni a nevét, egy hete, amikor ismét találkoztak és bemutatkoztak, Eszter majdnem hozzáfűzte, hogy teljesen felesleges. Még annak is örül, hogy egyáltalán az arcára emlékezik.

Eszter férje úgy jön-megy a világban, hogy nem igazán figyel az emberekre, nem csoda, ha az arc- és névmemóriája kívánnivalót hagy maga után. Helyette a történésekre figyel, és azokkal összefüggésben szinte automatikusan memóriafiókokat nyit. Ezekben a fiókokban kap helyet a család, a munka, a közélet és a hobbi. Az elmélete szerint, a memória hasonlóan működik, mint az izomzat, ha használják, megmarad és fejlődik, ha alacsony intenzitással alkalmazzák, elsorvad.

Bemutatkozáskor az információk átkerülnek a rövid távú memóriánkba, aminek a kapacitása véges. Az, hogy innen mennyi információ kerül át a hosszú távú memóriánkba, már rajtunk is múlik – magyarázta Eszternek Franciska. – A vizuális típusú személy inkább arcokat jegyez meg, másnak a név a fontos. Az agyunk szelektál, nem véletlenül felejtünk el dolgokat.

Diána szerint bemutatkozáskor a kódolásba csúszik hiba, nem figyelünk eléggé a másikra, mert túl sok információ áraszt el egyidőben bennünket. Figyelünk a környezetünkre, annak történéseire, a körülöttünk mozgásban lévőkre, s ha azonnal nem ismételjük el magunkba a másik nevét többször, képtelenség megjegyezni azt. Jól jöhet ilyenkor a valamihez, valakihez kapcsolás, ha például valakinek a keresztneve Lilla, akkor egy másik Lillának a képe később előhívhatja a nevet. Nagyobb a gond a Kovácsokkal, Szabókkal, Vargákkal és Tóthokkal, túl gyakori nevek ahhoz, hogy könnyen megjegyezzük azokat. A szokatlan hangzásúakkal nehezebb lehet a dolgunk, de az is előfordulhat, hogy szokatlanságuk okán maradnak meg jobban az emlékezetünkben.

Eszter barátai lányának esküvőjén fordult elő, hogy a templomi esketésnél a tiszteletes úr teljesen más névvel illette a menyasszonyt, mint ahogyan őt hívták. Baljós jelnek hatott, s akárminek is a következménye, ma már nincs együtt a pár.

Címkék#Eszterlánc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában