egészség

2019.04.22. 19:00

Sosem késő letenni!

A dohányzás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a rák okozta halálozások negyedében, az összes halálozás 15 százalékában játszik szerepet, és a világon a második vezető haláloknak számít.

mw

Fotó: pixabay

A füstölgők átlagosan 8 évvel rövidebb életűek nem dohányzó társaiknál, és közülük minden második a cigarettázás szövődményei miatt hal meg.

Öregít

Aki cigarettázik, annak az arcbőre fakóbb, szárazabb, és a bőrén tízszer annyi ránc keletkezhet, mint a nem dohányzókén. (Ha a cigizés mellé rendszeres napozás is társul, az csak tovább rontja a bőr állapotát.) Ráadásul a dohányosok esetében a bőrrák kockázata a kétszerese a nem dohányzókénak.

Csökkenti a fogamzás esélyét

A nikotin hatására a nőknél 10–40 százalékkal csökken a fogamzási készség. A dohányzó férfiaknak a nem dohányzókhoz képest 15 százalékkal kevesebb ondósejtje van.

Veszélyes kombináció

Ha egy nő cigizik és fogamzásgátlót is szed, az sokszorosára növeli nála a trombózis kockázatát.

Gyakori tévhitek „CSAK” TÜDŐRÁKOT OKOZ:

Leginkább e rettenetes betegséget emlegetik, ha a dohányzás káros hatásairól esik szó. Pedig a cigizők körében található a legtöbb COPD-s páciens is. A krónikus obstruktív tüdőbaj visszafordíthatatlan hörgőszűkülettel jár.

EGYSZER ÚGYIS LESZOKOM:

Óriási tévedésben van, aki azt gondolja, hogy ő még fiatal, ezért „ráér” letenni a cigit! Minél hamarabb kezd dohányozni valaki, annál több kárt okoz a szervezetében.

NEM BÍROM NÉLKÜLE!:

Sokan bújnak a mögé a kifogás mögé, hogy enélkül nem bírják a stresszt, a pörgést. Pedig ez egy nagyon komoly ellentmondás: a nikotin ugyanis felpörgeti a szervezetet és a szívverést, vagyis éppenhogy erősíti a stressz kiváltotta káros hatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában