„A mi garanciánk a személyem és a családom munkája”

2019.03.06. 17:30

Rendhagyó borkóstolóban lehetett részük a klubtagoknak

A Dunaújvárosi Borbarát Klub értő közönsége jó érzékkel választotta magának a Balatonfüredi Figula Pincészet borbemutatóját.

Balogh Tamás

A kiváló italok és a fejedelmi vacsora mellé többet is, mást is kaptak Figula Mihálytól, az előadótól. Élvezetes este volt. A magát balatonfüredi szorgos-dolgos fiatalemberként bemutató sikeres szőlész-borász, a szőlőművelésről és a borkészítésről a megszokottnál kevesebbet, a boros világlátásból többet árult el.

Kiváló borkóstolóban lehetett részük a klubesten résztvevőknek

Az öregemberek tudása

– Leginkább a szüleimtől tanultam. A mi szakmánkat soha sem fogod rendesen megismerni, ha nem vagy hajlandó sokat dolgozni a nagy tudású emberek mellett. A pályaválasztásom egyszerű volt, mert az édesapám azt mondta, hogy vagy a Kertészeti Egyetemre megyek, vagy világgá. Ott diplomáztam. A tudásom gyakorlati részét pedig a saját területünkön szereztem meg. Nálunk nem is községenként, hanem dombonként változik a talaj szerkezete és adottsága. Ahány dűlő, annyi különböző karakterrel találkozunk. A világon nagyon kevés termőhely van, ami ehhez hasonló változatosságot ad, mint a miénk.

A birtok mérete

Grábics Gábor (b) a Borklub vezetője ismét egy nagyszerű előadót, Figula Mihályt (j) hívta meg a legutóbbi rendezvényükre Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Egy bizonyos nagyságig a gazdaságunk családi birtokként üzemeltethető. Mi ezt harminc hektárban határoztuk meg, amit minden áldott nap be tudok járni. Ez a garanciája annak, hogy folyamatosan tudjuk javítani a minőséget. Közgazdasági szempontból pedig két lehetőség van: vagy a mennyiséggel vagy a minőséggel szaladunk. Mi az utóbbit választottuk. A legmagasabb minőség előállítása hihetetlenül sok időt vesz igénybe. Az energiánk, gyakorlatilag huszonnégy órában erre korlátozódik. Mi nem munkába járunk, hanem nekünk ez az életünk. A családunknak mindig ez volt az életformája. A szüleim ezt szerették volna a legmagasabb szintre emelni. A mi garanciánk, a személyem és a családom munkája.

A tavalyi szezon?

– Nagyon érdekes volt, újabb kihívásokkal. A szüretünk augusztus hatodikán kezdődött, ami teljesen furcsa és semmiképpen sem jó dolog. Ugyanis, ha rövid a vegetáció, akkor gyorsan érik a gyümölcs, és értelemszerűen nincs olyan zamatgazdagsága, mint amire szükség volna. Mi elhúztuk a szüretet. Sokkal később szedtük, mint ahogy normálisan lehetett volna. Ezzel próbáltuk nyújtani a fürtnek a tőkén töltött idejét. El kell felejtenünk azt a régi, rossz beidegződést, hogy akkor jó egy évjárat, ha magas a cukortartalom. Számomra például a savaknak az egymáshoz való viszonyuk sokkal fontosabb minőségi paraméter, mint az előbbi.

Nem vagy te túl szigorú?

– Olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik ugyanabba az irányba húzzák a szekeret. Mondok egy példát. A tavalyi évben a magyar borászatok közül először, a Köves 2016 borunk, tizennyolcezer minta közül elsőként, kilencvenhét pontot és Platinum érmet kapott a Decanter World Wine Awards borvilágversenyen, Londonban. Másnap bementem dolgozni, és elújságoltam a fantasztikus jó hírt annak a kollégámnak, akivel együtt végeztünk az egyetemen, és azóta is nálunk dolgozik. Válaszul ezt mondta: „ez nagyon jó, de most el kellene gondolkodnunk azon, hogy hol veszítettük el azt a hármat?”.

Az olaszrizling

A bemutatott borsor...

– Ez a Balaton környékének a legfontosabb és legmegbízhatóbb szőlőfajtája. A nagyságát mi sem mutatja jobban, mint hogy ebből lehet készíteni azt a teljesen hétköznapi kvaterkázó bort, amit bárki, bárhol, bárkivel el tud fogyasztani. Nagy melegben akár fröccsként is élvezhető. Emellett arra is alkalmas, hogy szelektált módon a világ legfelsőbb polcaira termeljünk belőle. Nyilván a térségben sok egyéb fajta is található, talán több is, mint amennyi kellene. A magyar borászat sehol sem tartana a hazai fogyasztók nélkül. Óriási respekt a magyar borisszáknak! A hazaiakat megbecsülve, és megtartva, azokat az exportpiacokat kell megtalálnunk, ahol a többi komoly országhoz hasonlóan, a magyar borral ország­imázst lehet építeni. Ezek egészen extrém, magas árfekvésű italok. Nagyon fontos, hogy megjelenjenek a világ számos pontján, a legdrágább éttermekben. Ez az értékesítésen kívül, másként is fog gazdasági hasznot termelni az országnak. Ugyanis azok a gurmék, akik szerte a világban kóstolgatnak, ide fognak jönni, nálunk fognak aludni, ebédelni és vacsorázni. Magyarán, egy sor szolgáltatást igénybe véve, rengeteg pénzt fognak elkölteni. Ebből a szempontból tartom az exportot nagyon fontosnak. Figyelni és vigyázni kell rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában