A védőfelszerelés alapvető

2019.03.28. 17:30

A biztonságon spórolni a motorosoknak is tilos!

A tavasz kicsalogatja a motorosokat is az utakra, a jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő a télen megpihent gépeiket.

Tóth Alexandra

Motorral közlekedni egyáltalán nem veszélytelen dolog. A nyitott járműben a vezető szinte teljesen védtelen, ezért fontos, hogy felszerelésével mindent megtegyen, hogy egy esetleges baleset során minimalizáljuk a sérülés mértékét, sőt, akár el is kerüljük azt.

A városi közlekedés okozhatja a legnagyobb meglepetéseket

Véginé Kardos Adrienn szakértője a motoros ruházatnak, üzletében minden igényre kiterjedő szaktanácsadást nyújt a betérő vendégeknek. Azt mondja, bármit is vásárol az ember, a személyre szabás a legfontosabb. A sisak választásánál például kulcsfontosságú, hogy ne a dizájn és a komfort alapján döntsünk. Ha egy bukó már első felvételkor is kényelmes és nem elég szoros, nem lesz jó a mérete. Rendszeres használat során a bélés tágulni fog, mert a szivacs idővel összemegy, a fej pedig emiatt mozoghat a sisakban. Mindenképpen fontos továbbá, hogy illeszkedjen a fejformához. A motorosok számára gyakorlatilag az egyetlen kötelezően előírt felszerelés a bukósisak, ám a teljes biztonság­érzethez önmagában kevés. Ajánlott a protektoros nadrág és kabát viselése is, több szempontból. Egyrészt a kényes területeket, vagy ahogy Adrienn szaknyelven mondja „baleseti zónákat” védik ezek a ruhák, másrészt a gyártók már arra is figyelnek, hogy egyetlen kabát elég mindenféle időjárásra, köszönhetően a cserélhető béléseknek.

A nadrágokban a térdnél és a csípőnél van protektor és magasított a derekuk is. Adrienn azt mondja, ezeken nem érdemes spórolni még a városi közlekedésben sem, sőt! A legtöbb baleset pontosan abból adódik, hogy biztonsági szempontból hiányos öltözetben gyorsan csak „elugrunk a boltba”. Ilyenkor elég csak egy figyelmetlen autós, egy meg nem adott elsőbbség, és nagyon súlyos sérüléseket szenvedhetünk.

Adrienn egy olyan kabátot mutat, ami könnyedén négyévszakossá alakítható kivehető béléseinek köszönhetően, és a színe miatt kellően feltűnő is Fotó: Tóth Alexandra/Dunaújvárosi Hírlap

Adrienn kiemelte, növeli a biztonságérzetet az, ha a ruházatunkban vannak neon színek. A motoros úgymond kicsi és gyors, nehezebb észrevenni. Az élénk, rikító színekre az ember felkapja a fejét, a közlekedők könnyebben meglátják egymást. Ha másnak nem is, legalább a sisakunk színe legyen feltűnő.

Rutin nélkül ne!

Sokan teszik le a jogosítványt motorra, mert szeretnék átélni azt a páratlan szabadság­érzést, amit csak két keréken élhetünk át. A probléma az, hogy a jogosítvány megszerzése nem elég mindenkinek. Adrienn tapasztalatai szerint sokkal biztonságosabb lehet a közlekedés, ha a jogosítvány után részt veszünk olyan vezetéstechnikai tréningen, amik segítenek a rutinszerzésben. Friss motoros vezetői engedéllyel, tapasztalat nélkül ne induljunk olyan túrákra, ahol „nehéz a terep” – így nem csak saját épségünket, de a többi közlekedő sértetlenségét is biztosítjuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában