hasznos lehet

2019.02.09. 11:00

Speciális szeleteket választhatunk sporthoz

Proteinben, rostokban és vitaminokban gazdag, cukorban szegény snack a proteinszelet. Legalábbis ideális esetben, de vajon a gyanútlan vásárló biztos, hogy mindig ezt kapja?

Tóth Alexandra

Az utóbbi időben a fehérjeszeletek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a fogyókúrázók és szabadidő-sportolók körében is, ugyanis a hétköznapi vásárlás során bárhol elérhetők: szupermarketek, drogériák polcain és pénztárzónáiban, bioboltokban, táplálékkiegészítő boltok polcain és persze az edzőtermek recepcióin. Habár hivatalos statisztikák nincsenek arról, hogy kik vásárolják ezeket a termékeket, éppen a könnyű elérhetőség miatt a fogyasztóvédők feltételezik, hogy a vásárlók zöme nem azok közül kerül ki, akiknek az átlagosnál lényegesen több fehérjebevitelre lenne szükségük, például a fokozott fizikai igénybevétel miatt (versenysportolók, fizikai munkát végzők).

Sportolók számára praktikus eledel a már mindenhol elérhető proteinszelet
Fotó: Shutterstock

A hazai lakosság az ajánlott 0,8 g/testtömeg-kilogramm/nap helyett valamennyivel több fehérjét, 1,1 g/testtömeg-kilogramm/nap mennyiséget fogyaszt, ezért a fehérjefogyasztást versenysportolók és profi testépítők esetében szükséges jelentősen emelni. A szabad­­idős sportolóknak, fogyókúrázóknak nincs szükség drasztikus emelésre, 1-1,5 g/ tskg elég számukra, egy testépítőnél ez azonban 2-3 g is lehet.

A tudatos vásárlók egyesülete 14-féle kedvelt, hazánkban forgalmazott terméket tesztelt. A legtöbb pontot a PowerBar plusz low sugar vaníliás fehérjeszelet kapta, amely a napi ajánlott fehérjebevitel 20 százalékát tartalmazza, növényi fehérjét is tartalmaz, cukor- és sótartalma alacsony, emellett nincs benne pálmaolaj. Második helyen a GO ON vaníliaízű szelete végzett, és mindössze egy ponttal csúszott a dobogó harmadik fokára az AbsoBAR ZERO fehérjeszelet, csokoládés brownie ízesítéssel. A tesztet azonban az átlagos vásárlók, és nem a sportolók igényeihez mérték.

Így „bűnözhetünk” egészségesebben egy edző szerint

Hajdu Bence, a Campus edzőterem személyi edzője maga is ajánlja a proteinszeletek fogyasztását edzettjei számára, ám nem minden esetben van rájuk szükség. Szerinte a magas fehérjetartalmú, ízletes édességek akkor a leghasznosabbak, ha nincs időnk vagy lehetőségünk főtt ételt enni, viszont táplálékbevitel nélkül túl sok idő telne el két étkezés között.

Hajdu Bence
Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Tekintve, hogy az általa favorizált szeletek proteintartalma magas, zsír- és szénhidráttartalma viszont alacsony, ideális alternatíva lehet sportolók részére, ám egy átlagember számára egyáltalán nem indokolt a napi fogyasztás, és jobb, ha egyéb állati- és növényi eredetű fehérjéből fedezzük szükségletünket. Viszont aki egészségtudatos életmódot folytat, és rátör az édesség iránti vágy, az jobban jár, ha az átlagos csokoládék helyett egy fehérje­szelettel „bűnözik”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában