GONDOSKODÁS

2018.12.26. 12:00

Télen is virulhatnak a szobanövények

A hűvösebb hónapokban a zöld növények az otthonunkba varázsolják a természetet, ám csak akkor, ha odafigyelünk néhány alapszabályra.

MW

Fotó: pixabay

Szabad-e locsolni?

A cserepes példányokat csak akkor, ha már az összes vizet magukba szívták! Alapszabály: a nagy méretű szobanövény, aminek sok levele van, több vizet igényel, mint a kisebb példányok.

A szőrös levelű növényeknek általában rengeteg vízre van szükségük, ám ezeket csak alulról szabad locsolni, nehogy a pangó víz rothadást indítson el a leveleken.

Bátran nyírja!

Az elszáradt, megbarnult részeket nyugodtan vágja le ollóval. Vigyázzon azonban, hogy a friss, zöld hajtásokat ne bántsa! • A levelek ragyogni fognak, ha egy sörbe vagy tejbe áztatott szivaccsal áttörölgeti őket. Mindet a helyére!

Nem mindegy, hogy hol helyezi el a szobanövényeket. Ne kerüljenek hideg helyiségbe, illetve a terasz- vagy a bejárati ajtó mellé.

Fontos a hőmérséklet is: azokat a példányokat, amelyek nem bírják a 15 foknál melegebb helyet, célszerű a garázsban tárolni, míg a trópusiakat tegye a nappaliba vagy a hálószobába.

Árulkodó levelek

Besárgulásuk a túlöntözés első jele. Ilyenkor öntse le a növényről a fölösleges folyadékot, és csak akkor locsolja meg újra, ha a földje már teljesen száraz.

A lekókadt növényt néhány percre állítsa egy vízzel teli vödörbe. Időnként fontos fellazítani a talajt, hogy a gyökerek elegendő oxigénhez jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában