Háziorvos válaszol

2018.10.07. 11:30

Ősszel is legyünk egészségesek

Hirtelen beköszöntött az ősz. A hűvös idő mellé esőt, szelet és náthát kaptunk, fejfájással.

duol.hu

A környezetemben sokan panaszkodtak, hogy este nem alszanak jól, reggel nagyon fáradtan ébrednek, fáj a fejük és kóvályognak egész nap. A hirtelen jött hideg miatt pedig kevesen vették elő a kabátjukat, mondván délután úgyis jó idő lesz. Ilyenkor jön az orrfolyás, a torokfájás és a legalább ötezer forintos gyógyszerszámla.

Dr. Perghe Sándor háziorvos Fotó: Kállai Félix

- Természetes ez ilyenkor? – Kérdeztem Dr. Perghe Sándor háziorvost.

- Az évszakváltásokkor jelentkező, ma már egyre gyakoribb hirtelen hőmérsékletváltozások, olyan erős időjárási frontokkal járnak, amelyek megterhelik még az egészséges szervezetet is. Az említett szimptómák ezeknek a frontoknak a kísérői. Kinél erősebben, kinél gyengébben jelentkezik. Van, aki a hideg, míg más inkább a melegfrontra érzékeny. Az idős és beteg szervezetnél erősebb tüneteket eredményez az időjárás változás. Asztmás rohamok erősödése, ízületi fájdalmak, hirtelen fellépő magas vérnyomás, idegrendszeri problémák jelentkezhetnek. De levertséget, alvászavart és kimerültséget is okozhatnak a fronthatások.

Ami a ruházkodást illeti, már lerágott csont a réteges öltözködés említése. Amilyen egyszerű, annyira hasznos tud lenni. Nem szabad túlöltözni sem, mert akkor megizzadunk és a sapkát, sálat levéve a hűvös levegő miatt fázunk meg. Főleg a gyerekeknél figyeljünk oda erre. Úgy gondolom, hogy ésszerű, az időjárásnak megfelelő öltözködéssel sok bajtól megóvhatjuk magunkat. Ezen kívül a megfelelő folyadékbevitel is fontos. Ne maradjon el, a folyadékpótlás és a szervezet hidratálása. A mozgás szerepe is óriási. Amennyire képesek vagyunk, a lehetőségeinkhez képest mozogjunk. Sétáljunk például a friss levegőn. Ezzel is edzve magunkat az időjárás változáshoz.

- A vitaminbevitel is fontos ilyenkor?

- Én a természetes vitaminok híve vagyok. Nem értékelem nagyra a „műanyag” vitaminokat. Többre tartom a savanyú káposztát. Sokan tudják, hogy c vitamin található benne, de azt már kevesebben, hogy szinte az összes vitamin, ásványi anyag és nyomelem is jelen van benne, szinte tökéletes arányban. Olcsóbb és finomabb is, mint a bogyók szedése.

- Mit tegyünk akkor, ha nem vigyáztunk eléggé és megfáztunk, lázunk van és gyengének érezzük magunkat?

- Két dolgot tesz a Magyar ember. Irány az internet és felszedi dr. Google-tól a hasznosnak hitt tanácsokat. A másik pedig, hogy rohan a gyógyszertárba, elkölteni az összes pénzét mindenféle gyógyszerre. Ritkán jönnek hozzánk ilyen kis bajjal. Pedig kellene. Sohasem lehet tudni, hogy a gyengeség, a frontok, vagy egyéb más pld. vashiány miatt áll-e fenn. Egy vérvétel sohasem árt ilyen esetben, jó, ha tisztában vagyunk a betegség hátterével. A hűvös idő beálltával nem lett nagyobb a forgalma a rendelőnknek.

A láz esetén hideg fagyit, vagy hideg limonádét is szoktam javasolni. Nem most kezdtem a szakmát, bevált tanácsokkal szolgálok a betegeim felé. Sokak meglepetésére, működik is. Nem javaslom azonban a gyógyszerek azonnali szedését 38 fok alatt. Dolgozzon egy kicsit a szervezet és gyűrje le ő a betegséget. Így erősödik az immunrendszerünk és megvédjük magunkat a gyógyszerek káros mellékhatásaitól is.

Fogadjuk meg hát a doktor úr tanácsait és ne rohanjunk azonnal a gyógyszertárba, inkább keressük fel a háziorvosunkat. Otthon is kikúrálhatjuk magunkat, de jó, ha orvosi tanácsokat követve tesszük mindezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában