megalakult az e-sport szakosztály

2018.10.30. 07:00

Futball, ahol nem lábbal rúgják a labdát

Valószínűleg a legtöbben emlékeznek arra, amikor a videojátékok hőskorában a Super Marióval ugrálni kellett a gombákra, közben pénzérméket gyűjtögetni, aztán jött a zöld ruhás fickó, a Luigi és együtt indultak kimenteni a hercegnőt. A technika nagyon sokat változott azóta, hogy a pixeles, fura figurákat próbáltuk mozgásra bírni.

Varga Zsófia, Balla Tibor

A FIFA is hatalmas utat járt be azóta, hogy 1993-ban megjelent az első rész, ahol még nem lehetett csapaton belül a játékosokat megkülönböztetni egymástól, és hol volt még a lenyűgöző játékélmény, ami odaszögezi az embereket a tévék elé...

Egyre többet hallani azt a kifejezést, hogy e-sport, ez az idegenül csengő jelenség közelebb van, mint gondolnánk, ugyanis a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség szombaton megszervezte az I. Duna FIFA bajnokságot és ezzel új szakosztályt is életre hívott. Ezen a megmérettetésen két játékossal, Biber Zoltánnal és Kurtsits Istvánnal találkoztunk.

Az internet veszélyeiről előadást is tartott a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője, Kiss Dénes őrnagy (balra), mellette Petrás Gábor, valamint Kovács László Arnold főszervező Fotó: Varga Zsófi a

– Mikor ismerkedett meg ezekkel a játékokkal?

Biber Zoltán: – A korom miatt a FIFA mindegyik évadjával játszottam. Az első játékélményeim a konzolos időszakhoz, a Super Nintendóhoz kötődnek, az International Superstar Soccer nevű játékon keresztül ismerkedtem meg a focis virtuális világgal, ezt követték a FIFA játékok.

A megmérettetésen szereplő Biber Zoltán és Kurtsits István beszélt lapunknak Fotó: Varga Zsófia

– Már említette a FIFA-sorozatot, van kedvenc belőlük?

B. Z.: – Mindig, amikor kijött a legújabb verzió, áttértem arra. Minden évben, mindegyikhez a megfelelő élmény megvolt, az újabbaknál mindig élethűbb volt a játékélmény, mindig fejlettebbek voltak, így azok lettek a kedvencek.

– Napjainkban egyre népszerűbbek az e-sport bajnokságok, részt vett már más versenyeken is?

B. Z.: – Nem indultam még kifejezetten e-sport bajnokságon, az MTK szervezett tavaly egy versenyt, ahol nagyon szerettem volna részt venni, végül nem sikerült eljutni oda. Ezeket a játékokat főleg online formában játszom, de folyamatosan keresem a lehetőséget, hogy részt tudjak venni hazai megmérettetéseken.

Egyebek között jól kell tudni koncentrálni, és számítanak a kiváló refl exek is Fotó: Zsedrovits Enikő

– Most itt az I. Duna FIFA bajnokságon melyik csapattal játszott?

B. Z.: – A Real Madrid a csapatom, nekik szurkolok amúgy is. Itt a bajnokságon korán búcsúztam a versenytől, nem sikerült most olyan jól számomra. Ez a közeg szokatlan még mindenki számára, hiszen meg kell szokni a körülményeket. Meglepő, valamint egyszerre örömteli volt számomra, amikor megtudtam, hogy a városban is rendeznek ilyen versenyt, nagyon jónak tartom ezt a kezdeményezést.

– Melyek a jellemzői a jó e-sportolónak?

B. Z.: – Jól tud koncentrálni, jók a reflexei és fontos elem, hogy a saját gondolatait mennyire tudja a képernyőn megjeleníteni. Ha most a FIFA-ra gondolunk, akkor egy-egy akciót úgy próbál kivitelezni, ahogy a való életben is megtenné, persze itt előfordul, hogy máshogyan működnek a dolgok. Kispályán focizok, sok dolgot át tudtam ültetni a FIFA-ba, ami nagy különbség, hogy itt nem lehet lábbal hozzáérni a labdához!

– Mik a tervei a jövőre nézve?

B. Z.: – Éppen most kerestek meg a Pro Club-os srácok, akik egy dunaújvárosi csapatot próbálnak szervezni, a másodosztályban szeretnének indulni, és keresik a megfelelő játékosokat. Próbajátékon veszek majd részt, és meglátjuk mi lesz a folytatás.

A Pro Club játékrendszert úgy kell elképzelni, hogy tizenegy élő játékos irányítja a virtuális játékosokat, tudtuk meg Kurtsits Istvántól, aki az alakuló dunaújvárosi csapat kapusa.

– A csapattagok felosztják egymás között a posztokat, tehát itt is van például kapus, védőjátékos, középpályás. Rendeznek első- és másodosztályban bajnokságokat és világversenyeket, van bajnokok ligája is. Külön meg kell említeni a VPG-t, azaz Virtual Pro Gaming nevezetű csoportot, ezt úgy kell elképzelni, mint a való életben az UEFA-t, ők szervezik ezeket a bajnokságokat. Most megalakult a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség e-sport labdarúgó-szakosztálya, szeretnénk kialakítani egy 13–14 fős keretet. Az elsődleges célunk most az, hogy létrehozzunk egy jó csapatot. Fontos szempont, hogy dunaújvárosi kötődésű emberekkel dolgozzunk, mert szeretnénk, ha jó baráti kapcsolat alakulna ki, hogy hatékonyan tudjunk készülni. Jelenleg nyolctagú a csapatunk, és azért jók az ilyen bajnokságok, mert a tehetséges játékosokat meg tudjunk nézni játék közben, és felkérni, hogy csatlakozzon hozzánk. November elején elkezdődik a magyar bajnokság, nincs már sok időnk összeállítani a csapatot. Itt is van átigazolási szezon, ami ugyanúgy működik, mint az élő fociban, most október 31-ig lehet új játékost igazolni – részletezte.

Aranyérem és különdíjas gólkirály

Az e-sport kupa szombaton délelőtt maximális létszámmal, 16 fővel kezdődött a Munkásművelődési Központ földszinti színháztermében. A játék kezdete előtt Kiss Dénes őrnagy, bűnmegelőzési alosztályvezető az internet veszélyeiről, a játékfüggőségről tartott előadást a résztvevőknek. A I. Duna FIFA szabályzata az Electronic Arts és a FIFA Elektronikus Világbajnokság élő selejtezőire/döntőire közzétett szabályzattal összhangban készült.

A játék PS4 játékkonzolokon történt 1 az 1 elleni játékmenetben, egy egyenes kieséses oda-vissza vágó rendszerben versenyeztek. Előre választott klubcsapatokkal kellett lejátszani az összes mérkőzést. Egyenes kieséses játékrendszer mellett, visszavágó mérkőzéssel lehetett kompenzálni az eredményt és befolyásolni a továbbjutást. Garda Bence az FC Barcelona csapatával ért el sikert, begyűjtötte az aranyérmet és különdíjas gólkirály is lett 22 találattal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában