2018.09.08. 07:00
Lekvárból csakis a hazait együk
A bolti gyümölcslekvárok, szörpök mellett egyre inkább teret hódítanak a házi készítésű termékek.
Fotó: pixabay
A hazai ízek kedvelője Versné Samu Piroska is, aki évek óta értékesíti készítményeit a káptalantóti Liliomkert piacon.
Az ötlet Piroska lányától származik, aki kilenc évvel ezelőtt a hatalmas mennyiségű sárgabaracktermésnek köszönhetően rábeszélte a nagymamáját, hogy adják el a felesleges gyümölcsöt a piacon. Majd a gyümölcsök után lekvárok kerültek terítékre. Később már Piroska is belekezdett a házi lekvárok és szörpök piaci árusításába. Az elő- és elkészítés folyamatából az egész család kiveszi a részét.
– A férjem megmetszi a fákat, az ő feladata a növényvédelem. Begyűjti a termést, majd a fiam segítségével a gyümölcs elkészítése után segítenek az üvegekbe tölteni a kész lekvárt. A befőzés és az árusítás az én dolgom. A piacra mindig viszek mindenféle lekvárt magammal, amíg el nem fogynak, és emellé még az éppen érő friss gyümölcsből is – mondta Piroska. A családnak két helyen is van termőterülete, így szinte az összes gyümölcsöt meg tudják termelni. Csatni is készül körtéből, rebarbarából. Leginkább húsokhoz, sültekhez való. Egy-egy lekvárnál előfordulnak természetes adalékanyagok, melyek fokozzák az ízélményt. Ilyen az őszibaracklekvárnál a vaníliarúd kikapart belseje, szedernél, szilvánál a fahéj, a csipkebogyóba gyömbér kerül. Szörpöknél főleg bodza, meggy és málna sorakozik a palettán. Tavaly ősszel nagy sikere volt a kékszőlő- szörpnek is. A pitypangból szirup lesz. Az idei szezonban a vevők a szederlekvárt keresik a legjobban, otthon a csipkebogyó a kedveltebb. Ez évben bőséges terméssel büszkélkedhet Piroska, így nyugodtan keresheti mindenki a kedvencét, és kipróbálhat új ízeket, egyedül a barackból lett hiány. Befőzés, lekváreltevés már régebben is jelen volt az életükben, csak a mennyiségben és a kiszerelésben történt változás. A család barátja készítette a lekváros-, szörpösüvegekre a címkéket. Az utóbbi időben a lila szín dominál az üvegeknél dekorációként, nagy népszerűségnek örvend a vásárlók körében.
Az otthon szívvel-lélekkel főzött lekvárban benne van a készítő odaadása, szeretete, kemény munkája. Ennek köszönhetően egyre több a hálás, visszatérő vendég a piacon. Volt olyan vásárló, aki megjegyezte, hogy mennyivel másabb, finomabb a házi gyümölcslekvár, mint a boltban vásárolható társa.
Ez is bizonyítja, hogy érdemes volt kockáztatni, és belefogni a lekvárok és szörpök otthoni készítésébe, hiszen folyamatosak a hálás, visszatérő vásárlók.