Nyáron sincs szünete

2018.07.07. 15:00

Az ötéves Brájen előbb tanult meg motorozni, mint beszélni

Brájen bemutatót is tartott a Meseház óvoda középső csoportjában. Mindössze három éve motorozik, és már több kupával büszkélkedhet.

B. KISS LÁSZLÓ

Még csak ötéves, de már motorversenyek résztvevője Brájen decemberben múlt ötesztendős. Nem először írunk a móri kisfiúról, Kovács Brájen Dominikról, s valószínűleg nem utoljára. Szép sikerei, amelyeket a nála akár több évvel nagyobbak, idősebbek mezőnyében eddig elért, ígéretes motorversenyzői jövőt sejtetnek számára. – Brájen féléves volt, amikor már a műanyag „motort” hajtotta. 16 hónapos korában futóbiciklizett. S előbb tanult meg motorozni a felnőtteknek szánt kétkerekűek miniatűr másán, mint beszélni – meséli édesanyja, Kiss Henrietta.

A kisfiút édesapja, Kovács Gábor tanította meg arra, miként kell megülni a nyeregben, s hogyan kell uralni a lóerőket. Brájen hihetetlen komolyan veszi a felkészülést, az edzéseket és a versenyeket egyaránt. Az egyik versenyen egy darázs került a sisakja alá. Még másfél kör volt hátra, a darázs csípett, de a fiúcska nem állt ki, nem adta föl. Végigcsinálta, és második lett – mesélik a szülők. Brájen idén kezdett versenyezni egy 2018-as évjáratú, 50 köbcentis krosszmotorral.

Az ifjú motorversenyző a szüleivel. Több mint egymillióba kerül a gép, amit tökéletesen ural Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Az országos bajnokság ácsi futama volt az első igazi komoly megmérettetés a számára, és ő rögtön az első helyen végzett! A legfontosabb számukra az országos bajnokság, több más kupasorozatba azért neveztek be, mert a legjobb edzés a verseny – mondja az apa. Az ötven köbcentisek kategóriájában 10 éves korig lehet indulni. Egy kisgyerek esetében egy-két év hihetetlenül nagy idő, rengeteget fejlődnek ilyenkor rövid idő alatt is. Brájennek pedig van, hogy csak két másodperccel rosszabb az ideje óvodás létére az alsósokéhoz képest…

Bármennyire tehetséges is valaki, a sikerért meg kell dolgozni. A kis legénynek heti 3-4 edzése van. Mostanában már nemcsak apukája, de egy volt motorversenyző, Kerner László is trenírozza. Kovács Gábor egyébként szintén rendelkezik motoros múlttal: a kétezres évek derekán krossz-, majd endurokrosszversenyeken indult. A szerzőhöz hasonlóan laikus olvasók kedvéért: utóbbi abban különbözik az előzőtől, hogy a pályát akadályok, erdei rész is nehezíti.

Az apa különösen nagy hangsúlyt fektet Brájen egyensúlyérzékének fejlesztésére, aki a biciklivel fél percig is megáll úgy, hogy nem teszi le a lábát. Direkt nehéz pályákra járnak edzeni, mert ott lehet igazán fejlődni – hallottuk Gábortól. Mivel a kisfiúnak súlyzós edzéseket még nem lehet tartani, napi 15-20 kilométert tekernek le bringával. Ha nincs motoros edzés, akkor negyven-ötvenet. Az apa elmondta, hogy – úgymond – „iszonyat pénzbe van” Brájen motorversenyzői karrierjének megalapozása.

Ötven-hatvanezerbe van egy futam, s a gép a nagy igénybevétel miatt mindössze 25 órát bír ki. Utána fel kell újítani a motorját. Brájen járműve egyébként itthon csaknem 1,2 millióba kerülne. Ők azonban Szlovákiában vásárolták, ott nincsen rajta áfa, s annyival olcsóbb. Brájen középső csoportos a móri Meseház óvodában, ahol nemcsak a rendőrök és a tűzoltók tartottak bemutatót, de már Brájen is. Nemcsak a motort mutatta meg társainak, de a licencengedélyét és videókat is.

Az igen ifjú versenyzőnek nyáron sincs szünete, a múlt héten például Ácson edzőtáborozott az édesapjával. Hiszen – mint ahogy Gábor megfogalmazta – aki kimarad, az lemarad…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában