Kordokumentum adományozása

2024.05.22. 11:02

Az Aranyvonat egykori utasa mesélt arról, hogyan védték az ország vagyonát

A II. világháborúban a német megszállás cselekvésre késztette a jegybank dolgozóit, akik 1945 elején az állam vagyonát, köztük a 30 tonnás aranykészletet az Aranyvonaton menekítették ki az országból, nehogy hadizsákmányként a németek vagy a szovjetek kezére kerüljön. A jegybank vezetősége Ausztriába érve hivatalos levél formájában felvette a kapcsolatot az amerikai haderővel, melynek parancsnokát arra kérte: a háború végéig őrizzék meg ezeket a vagyontárgyakat. Az Aranyvonat egykori utasa, ifjabb Tarnay Frigyes, a kordokumentum adományozója elevenítette fel hazánk aranykészletének megóvását.

MW

Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A 20. századi magyar történelem egyik fontos dokumentuma került újra hazánkba, közel 80 évvel a megszületése után. A géppel írt A4-es papír – melyet hétfőtől a Pénzmúzeum őriz – a teljes magyarországi aranykészlet és más történelmi értékek kimenekítéséről és megőrzéséről szól. A dokumentum kulcsszerepet játszott a forint 1946-os bevezetésében, hiszen épp e 30 tonna arany tette lehetővé a forint 1946-os bevezetését és a rekordmagas infláció letörését – emlékeztet a Növekedés.hu.

Ifjabb Tarnay Frigyes hétéves gyerekként ült a vonaton, édesapja Tarnay Frigyes, a jegybank főellenőre volt az, aki a levelet társával – életük kockáztatása árán – eljuttatta az amerikai katonai parancsnokságnak.

Az USA-ból néhány napra hazalátogató Tarnay az Aranyvonaton zajló életről elmondta, hogy nagyon kevés helyük volt a vonaton:

a ládákban őrzött aranyrudak között éltek a vagonokban, édesanyja sokszor a ládák tetején ágyazott meg neki és a két testvérének.

Tarnay másik emléke, hogy mindig éhesek voltak. 

Nem volt ennivalónk. Az az ételmennyiség, amit a nemzeti bank a vonat elindulásakor adott, hamar elfogyott.

Hozzátette: mire kiértek Ausztriába, mindenki lefogyott. A nadrágokat a nadrágszíjak tartották. 

Sokan a testsúlyuk felére fogytak le az éhezés miatt.

Az emlékező elmondta, hogy az Aranyvonat című alkotás (Szász Attila rendezte Aranyvonat legendája c.dokumentum játékfilm) egy kis szelete megpróbálta feleleveníteni ezt a nélkülözést. Noha a film röviden kitér az akkori életükre, benne mégis ezek a nehézségek maradtak meg:

Hogy édesanyánk a saját testével próbálta melegíteni a hidegben a két öcsémet. Én már nem fértem oda, egyedül kellett boldoguljak.

A Növekedés.hu teljes interjúja ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!