A tánc világnapja

2022.04.29. 18:36

Gálaműsorral ünnepel a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház

A gálaesten átadják többek között Az évad legjobb férfi-női táncosainak-díját.

Gálaműsorral és szakmai díjak átadásával ünnepli a tánc világnapját pénteken a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház. 

 "40. alkalommal hajtjuk meg fejünket a táncművészet és a táncosok előtt április 29-én, a balett Shakespeare-jének tartott Jean-Georges Noverre születésnapján - hangzott el a világnapon tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón. 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: "A táncművészet területén van mit ünnepelnünk" - hangsúlyozta, hozzátéve: soha a magyar kultúrában ennyi közpénz, figyelem, forrás nem állt rendelkezésre, mint az elmúlt négy esztendőben. Új kulturális intézmények jöttek létre - mondta, kiemelve a 2019-ben megnyílt Nemzeti Táncszínház épületét. Az államtitkár köszöntötte az előző évi és az idei Harangozó Gyula-díjasokat és átadta nekik a táncművész-koreográfust ábrázoló szobrokat. 

A tánc világnapján a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház minden évben gálaestet rendez, ahol a magyar táncélet szereplőit köszöntik és a művészeti produkciók mellett átadják a szövetség szakmai elismeréseit, az Imre Zoltán Alapítvány és az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait. 

A gálaesten átadják többek között Az évad legjobb férfi-női táncosainak-díját, a Roboz Ágnes-díjat az évad legjobb végzős növendékei számára, Az évad legjobb alkotója-díjat, az Életműdíjat, valamint a Táncművészetért-díjat is - mondta Mihályi Gábor koreogáfus, a Magyar Táncművészek Szövetsége elnöke, aki kihirdette a gálaest programját és az idei táncszakmai díjakat. 

A Nemzeti Táncszínházban látható gálaest közreműködői ezúttal is a korábbi év díjazottai, többek között a Duna Művészegyüttes, a Gangaray Dance Company, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Miskolci Balett lép színpadra. Az estet Juhász Zsolt táncművész, koreográfus, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője rendezi. 

Tardy Anna, a MANK Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón köszöntötte a Fülöp Viktor Táncművészeti Ösztöndíjasokat. 

Kiss János táncművész, a Magyar Táncművészek Szövetsége társelnöke bemutatta a táncszakma programnaptárját, köztük a következő időszak legnagyobb fesztiváljait 

A Nemzeti Táncszínház programjairól Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója elmondta: április 28-án indult a Budapest Táncfesztivál, amely május 11-ig két helyszínen, három neves külföldi együttessel és hazai előadásokkal várja a közönséget. 

Kiemelte: a Nemzeti Táncszínház májusban 11 bemutatót tart, és nyáron folytatódik a TáncPark elnevezésű programsorozatuk. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház szeptember 8. és 11. között rendezi meg a 20. keszthelyi Táncpanorámát. 

Mint mondta, a jövő évad a Társulatok Éve lesz, emellett számos bemutatóra készül a színház. A Magyar Állami Népi Együttes Az élet és a szerelem ünnepei címmel tűzi műsorra legújabb darabját, a Pécsi Balett a Zorba című koreográfiáját mutatja be, a GG Tánc Eger két premierrel érkezik, Hosszúhajú veszedelem és a Szerelem címmel, míg a 65 éves Duna Művészegyüttes A Duna balladái, táncok és imák a Duna-mentén című előadást állítja színpadra. 

A Székesfehérvári Balett Színház az Un Ballo - Slice of time című darabját viszi színre, az Inversedance - Fodor Zoltán Társulat a Szerelem kolera idején című művet mutatja be, a Bozsik Yvette Társulat Kristályvilág címmel készít új előadást.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában