A magyar iparművészet remeke

2021.12.08. 15:50

Új Szent István-herma érkezett a Budavári Palota Szent István-termének kiállítására

Bachruch Károly ötvösmester 1896-os remekműve, az úgynevezett kalocsai Szent István-herma is megtekinthető a Budavári Palota Szent István-termének kiállításában szerdától május végéig.

Az idei államalapítás ünnepe óta a nagyközönség számára is látogatható a Budavári Palotának a Nemzeti Hauszmann Program keretében elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobája, a Szent István-terem – emlékeztet a Várkapitányság közleménye.

Mint felidézik,

a helyiség az előző századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el.

A gazdagon díszített helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de a Nemzeti Hauszmann Program keretében az eredeti tervek szerint alkották újra a legapróbb részletekig.

Forrás: Várkapitányság

A Szent István-teremhez egy kiállításon keresztül vezet az út a Budavári Palota déli összekötő szárnyának első emeletén. A tárlaton augusztusban kiállították egyebek mellett Szent István 1635-ben Rómában készült nagy hermáját is, amely megalkotása óta első ízben volt látható a Budapesten. Talapzatát a korszak legnagyobb szobrásza és építésze, Giovanni Lorenzo Bernini készítette. A zágrábi székesegyház kincstárából kölcsönzött, felbecsülhetetlen értékű barokk ereklyetartót hétfőig csodálhatták meg a látogatók – áll a közleményben.

Helyére egy igazi magyar remekmű érkezett a millennium korából: Bachruch Károly ötvösmester Szent István-hermája, amelyet a kalocsai Szent István-hermaként tartanak számon. Az alkotást az 1896-os Ezredéves Országos Kiállításon mutatták be először a nagyközönség számára, mostantól május végéig tekinthető meg a Szent István-teremhez tartozó kiállításon.

Az ereklyetartó testét aranyozott koronázási palást fedi, ezüstlemezekből készült fejrészét a Szent Korona másolata díszíti. A koronát ékesítő drágaköveket és igazgyöngyöket az eredeti koronán találhatók alapján választották ki, így több kisebb zafírt, számos igazgyöngyöt, rubint, egy ametisztet és egy topázt használtak fel.

A szobrot 48 kilogramm ezüstből és 2 kilogramm aranyból készítette az ötvösmester.

A Szent István-terem már a megnyitásától kezdve telt házzal fogadja a látogatókat, így novemberben már a 35 ezredik látogatót köszöntötték. A külföldi vendégek száma is folyamatosan növekszik, arányuk novemberben meghaladta az összes látogató tíz százalékát – közölte a Várkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában