adomány

2021.06.18. 19:05

Egy 1856-ban öntött harangot kapott ajándékba a pécsi múzeum

A híres harangöntő műhely emlékét még sokáig őrizte a pécsi Harangöntő utca neve.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Egy ritkaságnak számító, 1856-ban a baranyai megyeszékhelyen öntött bronzharangot ajándékozott Romváry Ferenc nyugalmazott művészettörténész, muzeológus a pécsi Janus Pannonius Múzeumnak (JPM) – tájékoztatta a közgyűjtemény pénteken az MTI-t.

Mint azt a JPM közleményében írták, az intézmény történeti osztályának gyűjteményébe kerülő bronzharang magassága 35 centiméter, felirata: „Öntötte Ruepprecht János Pécsett 1856”.

Közölték: Ruepprecht János bajor rézműves családból származott, mesterségét Zágrábban kezdte. 1847 körül Pécsett, Weinbert Péter Búza téri harangöntő műhelyében kapott munkát. Feleségül vette annak Mária nevű lányát, és a mester halálát követően átvette az üzem vezetését.

A tájékoztatás szerint Ruepprecht igazgatása alatt a kisipari műhely valódi gyárrá alakult át, amelyben évente mintegy húsz – a Dél-Dunántúl, Horvátország, Szlavónia és Bosznia templomaiba készülő – harangot öntöttek. Az üzem 1860-ban készítette el a pécsi Székesegyház Mária- és Szt. István-harangjait.

A gyár a harangöntés mellett mezőgazdasági gépek, tűzoltófecskendők, egyéb réz-, bronz- és vasöntödei készítmények gyártását is vállalta.

A híres harangöntő műhely emlékét még sokáig őrizte a pécsi Harangöntő utca neve.

A közleményben azt írták, hogy a JPM történeti kiállításában látható egy 1840-ben öntött bronzharang, amely még Ruepprecht apósának, Weinbert Péternek a műhelyében készült, emellett a történeti osztály gyűjteménye őrzi a harangöntő műhely díszítő sablonjainak nagy részét, valamint a Ruepprecht testvérek által elnyert kiállítási érmek tablóját is.

Közölték ugyanakkor, hogy egyértelműen Ruepprecht Jánosnak tulajdonítható termék, harang azonban eddig még nem volt a gyűjteményben, ezért a most ajándékba kapott – egyébként nem teljesen ép, repedt – harang hivatott arra, hogy a neves pécsi mester tehetségét a látogatók számára kézzelfogható közelségbe hozza és az utókornak megőrizze.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában