Gazdaság

2011.12.15. 10:18

Végtörlesztési roham a takarékoknál

Végtörlesztési roham várható a takarékoknál: az év utolsó napjaiban mindenki, aki teheti, igyekszik megszabadulni devizahitelének irreálisan magasra nőtt törlesztési kötelezettségétől. Az adósok minden eddiginél nagyobb számban keresik fel a takarékszövetkezeti fiókokat.

Osváth Sarolta

- Álljuk a sarat - mondta el kérdésünkre Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője. - A takarékoknál nemcsak a saját devizahiteles ügyfeleik miatt nőtt meg jelentősen a forgalom, hanem a más bankoknál végtörlesztő és forinthitelt igénylő ügyfelek közül is többen a takarékokhoz fordulnak. Jelenleg ott tartunk, hogy a hitelkérelemmel hozzánk fordulók 93 százaléka külső ügyfél - tette hozzá. - A takarékok pedig igyekeznek megfelelni a feladatnak. Amennyiben a hitelkérelmek száma egy-egy fiók kapacitását meghaladja, az igénylőket átirányítják egy másik fiókhoz, vagy éppen a szomszédos takarékhoz.

Rengeteg hitelbírálatot kell elvégezniük, november közepéig a PSZÁF adatai szerint a takarékok mintegy 30 milliárd forint összegű hitelkérelmet regisztráltak. A hitelképes ügyfelek a kedvezményes árfolyamon való törlesztéshez csaknem 4,5 milliárd forintot már fel is vehettek. A takarékok októberben a végtörlesztésre felvett összes bankhiteleknek csak 17 százalékát, novemberben pedig már a negyedét folyósították, miközben a lakossági hitelezésben az integrált takarékszövetkezetek piaci részesedése alig öt százalék. Érdekes jelenség - hívta fel a figyelmet Varga Antal -, hogy a hitelt igénylők többsége a fővárosi, az agglomerációban lévő és a városi fiókokat keresi fel. A kisebb településeken kevesen akarnak vagy tudnak végtörleszteni. A hozzánk forduló új ügyfelek jó része alapvetően nem fizetésképtelen, vannak mozgósítható tartalékaik. Egyébként nagyon széles a skála...
 
Azt, hogy a kezdeti időszakban egyes takarékoknál az akciós hitelajánlat problémát okozott, Varga Antal azzal indokolja, hogy rövid idő alatt hatalmas mennyiségű kérelem érkezett be, és nem győzték a feldolgozást. Emiatt itt-ott átmeneti leállás volt, az ügyfeleket átirányították a kevésbé leterhelt fiókokhoz.
 
Elegendő a tőke és a forrás a hiteligények kielégítésére. Hitelezésre a mintegy 500 milliárd forint  állampapírba fektetett  forrás mobilizálható, a takarékszövetkezeti integráció átlagos tőkemegfelelési mutatója pedig 15 százalékos. Ha szükséges, a TakarékBank, vagy egy másik takarék bankközi betét elhelyezésével segítheti az esetleg megszorult hitelintézetet.

Ténykérdés ugyanakkor, hogy az idén a szektor is kénytelen veszteséget elkönyvelni. Az integrált takarékok portfóliójában ugyan a banki deviza alapú lakossági jelzáloghiteleknek mindössze 1,5 százaléka van, ez azonban egyes, hitelezésben aktív takarékoknál jóval nagyobb arányt képvisel. Az OTSZ prognózisa szerint így várhatóan lesz egy-két takarék, amely emiatt veszteséggel zárja a 2011-es évet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!