Gazdaság

2011.01.27. 03:29

Nagyobb figyelmet a nullás bevallásra

Fejér megye - Megváltoztak az adóhatósági ellenőrzési eljáráshoz kapcsolódó szabályok 2011. január 1-jétől - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Klecska Ernő

A törvény biztosítja azt is, hogy az adózók az általuk korábban tévesen megállapított adó összegét később helyesbíthessék, azaz önellenőrzést végezhessenek. Az önellenőrzés szabályai akkor alkalmazandóak, ha a feltárt hiba az adó vagy az adóalap összegének módosítását eredményezik. Ha összegszerű eltérés nem adódik, a bevallás helyesbítésére, javítására van lehetőség.

Fontos tudni, hogy az adott adónemre és időszakra vonatkozó adóhatósági ellenőrzés megkezdésétől önellenőrzés már nem végezhető. Az ellenőrzés ez esetben bevallás(ok) utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzést jelent, ideértve az egyszerűsített ellenőrzést, és a pénzösszeg kiutalását megelőző bevallás utólagos ellenőrzését is.

Fontos változás január 1-jétől az is, hogy 2010. december 31-ét követően indult ellenőrzések esetében az önellenőrzés csak abban az esetben minősül az ellenőrzés megkezdését megelőzően elvégzett ellenőrzésnek, ha az adózó az önellenőrzésről szóló bevallást legkésőbb az ellenőrzésről szóló értesítés kézbesítésének, illetve az előzetes értesítés mellőzése esetén a megbízólevél bemutatásának, átadásának napját megelőző napon az adóhatósághoz benyújtotta, postára adta.

Címkék#adó#APEH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!