Erdővédő

2011.03.31. 08:07

A megye legöregebb tiszafája

Székesfehérvár - Nagyon lassan növő fa a tiszafa, törzse évente csupán 1-2 milliméternyit vastagszik. Ám épp ez alapján lehet eldönteni, közel hány éves lehet.

S. Töttő Rita

Idén nem csak az erdők, de a tiszafa évét is ünnepeljük. A latinul taxus bacatta névre hallgató védett fa ritka, nem csak hazánkban, de egész Európában is. Annak ellenére, hogy őshonos, középhegységi fáról van szó, Fejér megyében nincs nagyobb állomány belőle. Székesfehérváron a természetjárók mégis számon tartanak egy fontos egyedet, amelyről azt mondják, hogy a megye legöregebb tiszafája. A Romkert közelében élő taxus bacatta épp úgy mérgező, mint bárhol máshol élő fajtársa. Már a nevében lévő taxus is a taxán nevű méreganyagokra utal, amelytől  nehézlégzés, izomremegés és szívelégtelenség alakulhat ki, sőt, halállal is végződhet -  a magköpenyen kívül -   bármely részének fogyasztása.
Dégi Csaba természetjáró, a fák szerelmese elárulta: a törzsátmérőből lehet tudni, hogy vélhetően ez a megye legöregebb fája. 
Nagyon lassan növő fáról van szó - hangsúlyozta a szakértő -, ami azt jelenti, hogy  évenként csupán 1-2 millimétert vastagszik a törzse. A vidámparkban és a megye más területén is nőnek tiszafák, amelyeknek az átmérője nem több  20 centinél, ami azt jelenti, hogy közel 40-50 évesek. A Romkert mellett található fának viszont 35-40 centis az átmérője, tehát biztosan 100  év fölötti, de az is megeshet, hogy 150 éves. A tiszafa akár 6-700 évig is él, ha hagyják...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!