Kiskertész

2020.10.06. 16:00

Még vethetők az őszi zöldségek a kiskertben

Lassan már a szeptembernek is vége, és úgy tűnik, az idő is egyre ősziesebb, de ez a kertben korántsem jelenti a szezon végét, hiszen vannak olyan növények, amelyeket még ilyenkor is érdemes, netán ilyenkor kell elvetni, ha saját termésünket szeretnénk fogyasztani.

Borsányi Bea

20200316 Bodajk Illusztráció Elkezdődtek a tavaszi munkák, a palántázás a veteményesekben és a nagyüzemi gazdálkodóknál Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor

Teljesen megszokott dolog, hogy ma már évszaktól függetlenül szinte mindenfajta zöldség, gyümölcs megvásárolható a nagy szupermarketekben, de a legjobb és legegészségesebb, ha inkább mi magunk termesztünk meg a kertünkben azt, amit tudunk.

A veteményesben a befektetett munka meghálálja magát friss, finom zöldekkel
Fotó: Fehér Gábor

Még ősszel is vethetők az olyan növények magvai, amik elviselik a hideget vagy nagyon rövid idő alatt szedhetők. Ilyen a zeller, a hónapos retek vagy a spenót. Ráadásul utóbbi kettőre nem is kell sokat várni, és már szedhetők is. Ezzel természetes formában teremthetünk magunknak vitamin- és ásványianyag-forrást. A zellerre picit többet kell várni, mert az majd csak december-január környékén lesz hasznosítható, viszont jól jön a testet-lelket melegítő húslevesbe. Az ősz a legtöbb évelő növény ültetésének ideje is, úgy mint az őszi fokhagyma, a télálló zöldségek palántái, például a fejes saláta, brokkoli, kelkáposzta, káposzta.

Akinek van fűszernövényes ágyása, az ültethet nálunk is áttelelő gyógy- és fűszernövényeket, kaprot, lestyánt és orvosi zsályát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!