2013.07.16. 13:55
Baracklekvár a fél kamra
Tavaly összesen hét szem sárgabarackot adott a fa, az idén roskad a gyümölcstől. Lassan telik a kamra.
Ha a kerti barackfa beérleli a gyümölcsöket, nincs megállás, el kell tenni a sárga szemeket télire. Az egyik barack-eltevési mód a következő, amelyet a szombathelyi Vincze Henrietta küldött be a legutóbbi Pannon Lapok Társasága kiadásában megjelent receptkönyvbe.
Az ajánlás szerint egy kilogramm sárgabarackhoz felhasznál 75 dekányi cukrot. A gyümölcsöket megmossa, kiválogatja, forró vízzel leönti, hogy könnyű legyen meghámozni. A kimagozott barackokat ép zománcú lábasba teszi. Lassan felfőzi, állandóan kevergeti, hogy ne égjen le. Addig főzzük, amíg a lekvár sűrű nem lesz.
A cukrot olvasónk kevés vízzel felfőzi, a barackra önti és az egészet együtt főzi tovább állandó kevergetés közben, nehogy odakozmáljon. Amikor a lekvár bőrösödik, homályos színű lesz, befejezzük a főzést. Melegen előmelegített üvegekbe töltjük, ha kihűlt másnap celofánnal lezárjuk. Olvasónk ajánlja: minden főzésnél használjunk új, fakanalat, a régi idegen ízt adhat a lekvárnak.
A gyúrói Schreiber Zsigmondné érdekes, mézes-mázos almalekvárt kínál azoknak, akik a szokásos lekvároktól kissé különlegesebbeket is szeretnének kipróbálni. Szükséges hozzá 3 kiló alma, 20 deka kristálycukor, egy deci akácméz, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 5 evőkanál darálatlan mák, kevés nátrium-benzoát. Az almákat hámozzuk meg, szabadítsuk meg a magházától, daraboljuk fel, és kevés vízben főzzük puhára. Ha készen vagyunk, turmixoljuk össze a gyümölcsöt, tegyük hozzá a cukrot, a mézet, a fahéjat és a tartósítószert, majd még 20 percig főzzük.
Ha ezzel készen vagyunk, tegyük a gyümölcshöz a mákot, öt percig főzzük együtt, majd szedjük üvegekbe a lekvárt. Lekötés után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből négy deciliteres üvegekbe töltve körülbelül 6-8 nyolc üveg lekvár lesz. A sárgabarack befőzési ideje hamarosan lejár, a közeljövőben érdemes lesz az őszibarackra koncentrálni. A még keményebb, szedd magad gyümölcsből befőtt is kerülhet a kamra polcaira, de a lekvárja is ízes, csak kissé nagyobb odafigyelést igényel az eltevése. A fáradságot azonban megéri, hiszen télidőben minden üveg kibontásakor ránk süt a nap.