Botrány

2021.11.05. 07:26

Uniós pénzen népszerűsíti a muszlim fejkendőt az Európa Tanács

Rendkívül sokan felháborodtak azon a kampányon, mely a sokszínűséget és a hidzsáb viselésének szabadságát hirdeti. A kampányt az Európa Tanács indította és támogatói között szerepel az Európai Unió is. Több politikus szerint ez nem más, mint az európai értékek, gyökerek és a civilizáció megtagadása.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagy felháborodást keltett az a kampány, mely során az Európa Tanács (amely nem azonos a hasonló elnevezésű Európai Tanáccsal) és a We Can For Human Rights Speech nevű emberi jogi szervezet a sokszínűség jegyében népszerűsíti a muszlim fejkendőt, mondván, mindenkinek jogában áll, hogy szabadon viselje a hidzsábot – írja a V4NA.

A kampányt népszerűsítő plakátokon azt hirdetik, hogy

a szépség a sokféleségben, a szabadság pedig a hidzsábban rejlik. Emellett arra szólítanak fel, hogy ünnepeljük a különbözőséget és tiszteljük a fejkendőt, de olyan poszter is van, amelyen az a felirat olvasható, hogy az én fejkendőm az én választásom.

A Le Figaro értesülései szerint a kampányt az emberi jogi szervezetek mellett maga az Európai Unió is támogatta a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek nevű program keretén belül, a közösség logója szintén látható a plakáton feltüntetett szponzorok között. A lap úgy tudja, hogy 2014 és 2020 között az EU 439 millió eurót költött azokra a kampányokra, melyeknek a célja – a Chartában és az emberi jogokról szóló nemzetközi egyezményekben foglaltak szerint – az egyenlőség illetve az egyének jogainak biztosítása és hatékony támogatása.

A jelenleg 47 tagú Európa Tanács a muszlimellenes gyűlöletbeszéd elleni küzdelem jegyében indított kommunikációs kampányai részeként több, a fejkendőt népszerűsítő hirdetést is közzétett a honlapján, ám a vita kirobbanását követően eltávolította őket, erről Sarah El Haïry ifjúságért felelős államtitkár beszélt az LCI hírtelevízió műsorában. A politikust elmondása szerint teljesen megdöbbentette a kampány keretében készült videó, melyben fiatal nőket ábrázolnak először fejkendő nélkül, majd hidzsábot viselve. Sarah El Haïry szerint a videó magasztalja a fejkendő viselését, ami teljességgel elítélendő és ellentétes a francia értékekkel. Az államtitkár hivatalos tiltakozást nyújtott be a szóban forgó videó ellen, melynek eredményeképpen a filmet törölték az Európa Tanács honlapjáról.

François-Xavier Bellamy francia filozófus, republikánus képviselő azt írta a Twitteren a kampánnyal kapcsolatban, hogy a plakátok üzenete annak a problémának egy tünete a sok közül, amelyet nem szabad félvállról venni.

?

Éric Ciotti francia republikánus politikus szerint az, hogy az Európa Tanács az iszlám fejkendő viselését hirdeti, a zsidó-és keresztény gyökerek, a civilizáció és a felvilágosodás szellemének tagadása. A politikus Twitter-bejegyzése alapján elutasítja ezt az Európát, mivel az ő Európája ellenáll a behódolásnak és az iszlamizmusnak.

?

Laurence Rossignol, François Hollande egykori családügyi és nőjogi minisztere úgy fogalmazott közösségi oldalán, hogy emlékeztetni a nőket arra, hogy szabadon hordhatják a hidzsábot és azt állítani, hogy a szabadság a fejkendőben rejlik, két teljesen különböző dolog. Emellett megkérdezte, hogy valóban az-e a feladata az Európa Tanácsnak, hogy népszerűsítse a muszlim fejkendőt.

?

Nem hagyta szó nélkül a történteket Marine Le Pen sem. A jobboldali politikus szerint illetlen és botrányos az európai kampány a muszlim fejkendő viselése mellett, mivel nők milliói küzdenek az ilyen jellegű leigázás ellen. Hozzátette, hogy a nők akkor válnak szabaddá, amikor leveszik a fejkendőt és nem fordítva.

?

A sok kritika és negatív hozzászólás miatt az Európa Tanács törölte a Twitter-bejegyzést is, ahol rengetegen kommentálták a kampányt. Közölték továbbá, hogy átalakítják a kampány weboldalát is. Ugyanakkor hozzátették, hogy a program nem az Európa Tanács önálló kampánya, hanem része annak a közös projektnek, melyben részt vesz az Európai Unió is és amely szem előtt tartja a résztvevők egyéni kijelentéseit, beleértve nézeteik szabad kifejezését.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!