Átvarázsolta és újragondolta a sci-fi világát

2019.05.22. 14:30

Gyönyörű cyberpunk

Tóth Alexandra

Ha sci-fi, akkor a legtöbb ember valami túl­ingerelt mesére gondol, vagy ha az illető rajongó, akkor izgalomba jön a remélt akcióktól és a fantasztikus látványvilágtól. Ez is, mint sok más műfaj, képes túlmutatni önmagán, és valami olyat lerakni az asztalra, amit még nem láthattunk. Például azt, hogy a karakterre, a jellemre nagyobb hangsúlyt fektet a történet, mint az akcióra. Ez a Szárnyas Fejvadász 2049.

Az eredeti 1982-es verzió a maga korában sci-fi kuriózumnak számított, de elmondhatjuk, a 2049 abszolút méltó az eredetihez. Egy hosszú, elnyújtott cselekményt kapunk, festményszerű, melankolikus díszletbe ágyazva. Állandó eső, neonfénybe temetkező utcák, egy-két elsuhanó repülő jármű – ezzel a borús, de fájóan realista világképpel kell azonosulnia (egyébként gond nélkül) a nézőnek. A külső világokon háborúra, veszélyes munkákra és természetesen szexre használt androidok zavarba ejtően hasonlítanak gazdáikra, egyes jellemzőikben pedig már a kreátorok fölé emelkednek. Az androidokkal is könnyen tudunk egyébként azonosulni, talán még könnyebben is, mint a hús-vér szereplőkkel.

K. és Joi nagyon különös kapcsolata Fotó: IMDb

Főszereplőnk, K. feladata az elavult és szökésben lévő Nexus-egységek kiiktatása, amit távolságtartó közönnyel és vérprofin végez, amíg fel nem merül benne a gondolat: mi van akkor, ha kiderül, hogy nem is replikáns, hanem egy hús-vér ember? A lélek egy vágyott, elérhetetlen valami ebben az agyonfejlesztett, felfoghatatlanul távoli világban, és a film után a néző még azon is elgondolkodik, hogy vajon mennyire vagyunk ettől valójában messze? Mikor jutunk el mi is odáig, hogy nem igazán érzünk, ránk telepedik menthetetlenül a közöny, és mikor helyettesítik valódi kapcsolatainkat emberek híján az ember alkotásai.

A cyberpunk gyönyörű látványvilága mellett vagy épp annak ellenére túl sok akcióra azért ne számítsunk, de ennek a filmnek nem is ez az erőssége. Tipikus atmoszféramozi, amit nem árt többször megnézni, mert elsőre sokakban kérdőjelek sora merül fel, hogy mégis mit látott, pláne, ha nem tudja elhelyezni a filmet a Szárnyas fejvadász kontextusában. Ja, a színészek egyébként, azaz Ryan Gosling, Harrison Ford vagy épp Jared Leto legalább olyan jók, mint a vizualitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!