Dunaújváros

2017.01.30. 18:31

Sárfalvi Péter: Nem kell minden fiatalból olimpiai bajnokot faragni

Dunaújváros - A Dunaferr SE megalapításának hatvanötödik évfordulójára díszvendégként érkezett Sárfalvi Péter, az utánpótlás-nevelésért felelős helyettes államtitkár. Az eseményen vele készített interjújával bepillantást engedett a jövő sikereit ígérő tervekbe.

Balogh Tamás

- Számunkra imponáló, hogy ilyen pontosan ismeri a Dunaferr SE arany korszakát is. Miért ragadták meg a figyelmét ezek az eredmények?

- Nagyon szívesen jöttem Dunaújvárosba. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amikor én is a sportpályafutásom csúcsán versenyeztem, akkor élte a sikerkorszakát a város is. Naprakész vagyok e tekintetben, hiszen elevenen él bennem a kilencvenkilenctől a kétezres évek elejéig terjedő időszak. Emlékszem arra, amikor Dunaújváros több sportágban is bajnokot adott, sőt arra is, amikor a labdarúgók Tököli és Lengyel góljaival a Hajduk Split ellen továbbjutottak a Bajnokok Ligájában. Hasonlóképpen a női kézisekre, Bojana Radulovicsékra, vagy akár a jégkorongosokra is. Most pedig, mint az utánpótlásért felelős helyettes államtitkárnak külön öröm, hogy ilyen virágzó itt az sportutánpótlás, hiszen több mint ezer gyerek sportol a Dunaferr SE-ben, ráadásul nagyon jó eredményekkel. Abban reménykedem, hogy pár év múlva ezek a fiatalok majd a felnőttek között is bizonyítanak, és (bár most is ketten voltak közülük Rióban) egyre többen fognak az olimpián és a világbajnokságokon is jó eredményeket elérni!

Sárfalvi Péter utánpótlás-nevelésért felelős államtitkár-helyettes Fotó: Zsedrovits Enikő

- A fiatalok általában is a jövőnk zálogai. Milyennek látja az ifjú sportolók előtt megnyíló lehetőségeket?

- Ha valamikor, akkor most föltétlenül elmondhatjuk, hogy ígéretes jövő áll a sportoló fiatalok előtt, mert most olyan szintre emelték a sportot és főleg az utánpótlás-sportot, hogy ez utóbbi felügyelete külön helyettes államtitkári rangot kapott. Nekem az a misszióm és a célom, hogy minden gyerek egyesületi keretek között mozogjon. Ez a mindennapos testnevelés nagyon jó dolog, az, hogy most már valóban minden gyerek kötelezően napi negyvenöt percet, vagy akár egy órát mozoghat. Egy kicsit gondoljuk tovább ezt a dolgot! Nem kell ugyanis mindenkiből olimpiai bajnokot csinálni. Én azt szeretném, hogy az egészséges életmódra neveljük őket. Megtettük az első lépéseket, most már előrébb járunk ezen az úton, mint korábban. És, ha már az alsós korosztályokban meg tudjuk fertőzni" őket a sport szeretetével, akkor már nem lehet nagy baj.

- Túl az első lépéseken, melyek lehetnek a következő célok?

- Az összes világversenyen mindig is a magyaroknak szurkoltam. Azt gondolom, hogy most nagyon nagy lehetőség előtt áll a magyar sport. Rióban sem szerepeltünk rosszul, de most van az a korszak, amikor építkeznünk kell egy kicsit. És, ha reményeink szerint megnyerjük az olimpia rendezési jogát 2024-re, akkorra ezek a fiatalok beérnek, és akkor elmondhatjuk majd, hogy valóban kineveltünk egy olyan korosztályt, amely tényleg ütőképes és eredményes lesz! Akkor folytatni tudjuk majd azt a hagyományt, hogy a nemzetek rangsorában az első tíz környékén maradjunk, ami szerintem óriási dolog. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, hogy évek óta ott vagyunk a Top 10 közelében, és ez egy ekkora ország életében, mint a miénk, óriási siker. Ezekre már lehet építeni. Van egy olyan terv, mint például az akadémiák létrehozása az egyéni sportágakban. Ezeket a képzési központokat kell létrehozni, amelyek kitörési pontok lehetnek a jövőre nézve. Ettől kezdve nem csak az egyesületi szinten, de egy akadémiai rendszeren belül is nagyon jó körülmények között készülhetnek a fiatalok. Ez külföldön már jól bevált, nálunk pedig most kezdődik a munka, ami szerintem meghozza majd a gyümölcsét!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!