Dunaújváros

2012.10.17. 06:06

Velük, vagy nélkülük - Október végén meg kell alakítani a közműtársulatot

Dunaújváros - Mégsem alakult meg az északi lakópark és Táborállás víziközmű-társulata, mert eddig kevesen jelezték, hogy igénylik a szennyvízelvezetést. Szándéknyilatkozat nélkül pedig nem megy...

Körmendi Erzsébet

A csatornázás mellett elkötelezettek aggódva tapasztalták, hogy mindössze hatvan-hetvenen jelentek meg a hétfőre meghirdetett víziközmű-társulat alakuló közgyűlésen. Pedig a szervezők minden ingatlantulajdonosnak meghívót juttattak el, felhívva a figyelmet arra: ha záros határidőn belül nem csatlakoznak Kulcs és Rácalmás közös szennyvízelvezetési és tisztítási beruházásának előkészítéséhez, akkor elúszik a lehetőség, hogy a két településsel közösen, nyolcvan százalékos állami támogatással jövőre elkezdhessék a szennyvízelvezető kiépítését Táborálláson és az északi - Százszorszép - lakóparkban. Kulcs és Rácalmás ötvenmilliós támogatást nyert az előkészítésre. Dunaújváros önkormányzata azért finanszírozta meg az előkészítésről rá eső részt saját forrásból, hogy megoldja az északi rész teljes közművesítését. Az ingatlantulajdonosok nélkül azonban minden erőfeszítés hiába való  - derült ki a  rendezvényen.

A közműtársulat alakításához - amely feltétele a kivitelezésre benyújtandó támogatási pályázatnak - a lakóingatlanok kétharmadának a szándéknyilatkozata szükséges. Pikóné Perjési Irén elmondta: a több mint hatszáz ingatlanból százhatvanat sem éri el eddig a jelentkezők száma, holott majdnem négyszázra lenne szükség a kétharmados többséghez, a társulatalakításhoz.

- Végre nem folyatnánk a vizet a talajba. Saját magunkért ennyit meg kell tennünk, hogy a terület nyertese legyen a csatornázásnak - mondta a nézőtéren ülő Orosz Csaba.

Orgovány Zoltán később hozzátette: - Fórumozhatunk még egy ideig, beleveszhetünk a részletekbe, de vegyük tudomásul, Kulcsnak  decemberben lejár az előkészítési határideje, és Dunaújvárossal vagy nélküle, de beadja a támogatási kérelmét. Elfogyott az idő.  Fizetni egyelőre nem kell, nyilatkozni viszont igen, és  rövid időn belül megalakítani a társulatot. Dr. Vágner Elza, a kulcsiak ügyvédje szerint erre november elejéig lenne lehetőségük az újvárosiaknak, hogy ne csússzanak ki a határidőből. Ezért a megjelentek  szervező bizottsági tagokat  választottak, és október 30-ra tűzték ki az alakuló közgyűlést.

 

A kulcsiak 250 ezer forintban maximálták az érdekeltségi hozzájárulás összegét. Az egyik bank képviselője elmondta a fórumon, hogy lakáskasszával öt év alatt havi háromezer forintért elérhető lenne a csatorna a Százszorszép lakóparkban és Táborálláson is. Ha az ingatlantulajdonsok nem élnek most a lehetőséggel, akkor talajterhelési díjjal kell fizetni, ami brutális: a városban jelenleg 3600 forint minden elfogyasztott köbméter ivóvíz után szemben a 255,39 forint köbméterenkénti csatorna díjjal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!