Dunaújváros

2012.10.16. 16:10

Vasmű - Sztrájk legyen, vagy valami más?

Dunaújváros - A hétfői munkásgyűlés után sincs változás a Dunaferr béremelése ügyében. A szakszervezet megkezdi a sztrájk előkészítését.

Pekarek János

A keddi napon sem történt változás a vasműs béremelés ügyében, tudtuk meg Mucsi Zoltántól, a Dunaferr Dunai Vasmű Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökétől. Annak ellenére, hogy az érdekvédők és a cégvezetők találkoztak egy vállalati rendezvényen  ám a szakszervezetek követeléseit és feltételeit felsoroló hivatalos levél szóba sem került.

Az érdekvédők úgy vélekednek, hogy a közeljövőben nem is várható semmilyen előrelépés az év eleje óta húzódó bér- és prémiumtárgyalások ügyében. A közelgő ünnep hosszú hétvégéje miatt a Vasas-szakszervezet is a jövő hétre halasztja azt a felmérést, amellyel minden munkavállalót személyesen megkeresnek, akár szervezett dolgozó, akár nem, és megkérdezik tőle, hajlandó lenne-e sztrájkba lépni a béremelés kikényszerítése érdekében?

- Akkor szervezünk nagy, akár többnapos sztrájkot is, ha a felmérések során legalább a dolgozók fele támogatja ezt a kemény fellépést! - jelentette ki Mucsi Zoltán, a helyi vasas-szakszervezet elnöke.

A sztrájkbizottság megalakításáról és az esetleges munkabeszüntetés időpontjáról, valamint annak hosszáról a szakszervezet ügyvivői testülete dönt majd a felmérés kiértékelése után.

- Elképzelhető egy kétórás figyelmeztető sztrájk, de akár az is, hogy rögtön egy hosszabb, akár meg nem nevezett határidejű munkabeszüntetést szervezünk - jegyezte meg az érdekvédelmi vezető.

Mucsi pontosította a hétfői munkásgyűlésen elhangzott egyik  kijelentést is, amely szerint felmérték, hogyan lehet megakadályozni, hogy ukrán acél jusson be a gyárba.

- Előre bejelentett módon a vasúti síneket torlaszolnánk el élő lánccal - mondta Mucsi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!