Dunaújváros

2012.10.11. 05:28

Új fenntartót kap az Intercisa Múzeum

Dunaújváros - Január 1-től a város fenntartásába kerül az Intercisa Múzeum és a római kori kőtár. Hogy ez pontosan mennyibe is kerül majd éves szinten az önkormányzatnak, még nem lehet tudni.

Szabó Szabolcs

"Reményeink szerint az új törvény hosszú évekre fogja meghatározni a vidéki közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer kereteit" - fogalmazott a Magyar Távirati Irodának L. Simon László, a kultúráért felelős államtitkár a napokban elfogadott új közgyűjteményi törvénnyel kapcsolatban. Az új szabályozás a megyei múzeumok, a helyi Intercisa Múzeum és a hozzá tartozó római kori kőtár sorsát is rendezi.


Lapunk megkeresésére, Buza Andrea, a múzeum igazgatója elmondta, egyelőre az a biztos, hogy január 1-től a város lesz a múzeum fenntartója, a további kérdésekben még egyeztetnek az önkormányzattal és a múzeumban már megkezdték a leltározást. Hogy pontosan mennyi plusz terhet ró majd a városra a múzeum fenntartása, azt még nem lehet tudni. A hírek szerint az illetékes tárca 2013-ban a megyeszékhelyen kívül működő múzeumokra összesen egymilliárd forintot szán...
A törvény szerint  az önkormányzati fenntartásba átkerülő múzeumok ingó és ingatlan vagyona  állami tulajdonban marad, de ezért nem kér ellentételezést az állam. Nem kizárt azonban, hogy hamarosan ez a vagyon is átkerül majd az önkormányzatokhoz.


A fent vázolt változások  mellett is mozgalmas őszre számíthatnak a múzeumlátogatók. Az immáron hagyományos őszi fesztivál keretében kedden bontott zászlót a ház aulájában a kamarakiállítás, amely az intézmény gyűjteményében fellelhető grafikákból ad izgalmas válogatást. Mindez csak előjáték azonban, ugyanis holnap tizenöt órától egy rendhagyó kiállításra várják az érdeklődőket. Ezúttal az intézmény arany gyűjteményének legszebb darabjait tárják a látogatók elé.
November 10-én pedig egy egész napos kulturális fesztivál csábítja a családokat. A Márton-napi kavalkád mellett irodalmi és zenés programok is szerepelnek a kínálatban.

A városi múzeumot 1951-ben hozták létre. Jelenlegi otthonát - a Weiner Tibor által tervezett egykori pártházat  - 1970-ben foglalhatta el. Az intézmény 1975-től viseli az  Intercisa (az ókori településelőd) nevét, mely az egykori  római határvidék Magyarországon legjobban feltárt állomása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!