Dunaújváros

2012.09.03. 18:03

Vasgyári tájékoztató - Nem kirúgás, hanem ''létszámoptimalizáció''

Dunaújváros - Megvizsgálják az úgynevezett "folyékony fázis" fejlesztésének módozatait is - mintegy lehetséges legrosszabb forgatókönyv esetén a részleges vagy végleges leállítást is.

Pekarek János

A vasmű vezetői tájékoztatták a reprezentatív szakszervezetek és az üzemi tanács képviselőit a tevékenység- és létszámoptimalizációról - áll az ISD Dunaferr Zrt. hétfői közleményében.

A hazai sajtóban csak vasműs elbocsátásokként vagy létszámcsökkentésként emlegetett, a Lőrinci Hengermű bezárását is magában foglaló lépések hátterében a közlemény szerint a 2008 óta tartó gazdasági világválság áll. Ennek kedvezőtlen hatásainak ellensúlyozására nem voltak elegendők az eddigi lépések - foglalta össze a pillanatnyi helyzetet a közlemény tudósítása alapján Evgeny Tankhilevich vezérigazgató.

A társaságcsoport egyik fő gazdasági problémája az indokolatlanul magas fix költség, amelynek jelentős része a személyi jellegű ráfordításokból adódik. Ezen költségek racionalizálása mintegy nyolcszáz fős létszámcsökkentéssel jár. Ez érinti a Lőrinci Hengermű leállítását és a Dunaferrnél az irányítási tevékenységhez, illetve a termeléshez kapcsolódó adminisztratív állomány csoportos létszámleépítéssel történő csökkentését.

A Lőrinci Hengermű 2011. novembere óta veszteséges, ennek értéke idén júliusig elérte az ötmillió dollárt - áll a cég közleményében. A gyár jelentős fejlesztésekre szorulna, amelyek költsége gyakorlatilag egy új hengermű építésével lennének azonosak.

A cég közleménye szerint a Dunaferr adminisztratív létszáma minden összehasonlításban rendkívül magas.

- A menedzsment a leghatározottabban kijelenti, hogy a tevékenység- és létszámoptimalizáció kizárólag szakmai és gazdaságossági döntés - Mindeközben nagyra értékelik azt az együttműködést, ami a hivatalban lévő kormánnyal kezd kialakulni.

A következő két és fél, három évben beruházásokra is sor kerül a  vasműben a vezetői tájékoztató szerint: összesen negyven százalékkal növelik a meleghengermű kapacitását, beruháznak a hideghengerműben és a horganyzóban, új logisztikai centrumot hoznak létre. Megvizsgálják a folyékony fázis fejlesztésének módozatait is - itt a  lehetséges legrosszabb forgatókönyv a közlemény szerint a részleges vagy végleges leállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!