Dunaújváros

2012.09.18. 05:22

Elbocsátás, kérdőjelekkel

Dunaújváros - Hólik Ferenc szerint érdekképviseleti munkája miatt bocsátották el az ISD Dunaferrtől. Az ügyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság is vizsgálja.

Szabó Szabolcs

A Székesfehérvári Törvényszék jogerős ítéletében jogellenesnek minősítette az ISD Dunaferr Zrt. azon intézkedését, amelyben a Mozdonyvezetők Szakszervezete ISD Dunaferr Zrt. tagcsoport vezetőjének rendkívüli felmondással szüntette meg munkaviszonyát.
Az üggyel kapcsolatban az érintett érdekképviseleti vezető kereste meg lapunkat, aki az előzményekről is szót ejtett:
- Több mint négy éve,  2008 elején alakult meg a vasúti dolgozók érdekképviseletét ellátó új szakszervezet a Dunaferrben. A célok között szerepelt a   vasúti munkavállalók alacsony bérének felzárkóztatása, valamint a vasúti munkavégzéshez elengedhetetlen utasítások meglétének biztosítása. Kemény csatározások jellemezték az eltelt éveket.  A legerősebb ellenállást 2010 év elején tanúsította a munkáltató, ekkor kezdődtek meg a vasúti dolgozók bérrendezésének felújításával kapcsolatos tárgyalások, egyeztetések. A munkáltató nem ismerte el a béremelési igény jogosságát. A Mozdonyvezetők Szakszervezete ISD Dunaferr tagcsoport kilátásba helyezte a törvényes eszközök alkalmazását.  Ezzel párhuzamosan a hiányzó utasítások pótlását is  szorgalmazta a szakszervezet, az e tárgyban írt leveleket még válaszra sem méltatta a munkáltató.  A munkáltató ezt követően, üzemi tanácstagság után járó munkaidő kedvezmény nem rendeltetésének megfelelő igénybevétele indokával rendkívüli felmondással elbocsátott. Természetesen jogorvoslattal éltem, amelynek az eredménye a jogerős ítélet - vázolta fel a történteket Hólik Ferenc. 

Az elbocsátott érdekvédelmi vezető szerint mindez a szakszervezeti tevékenysége miatt történt. Ennek igazolására az Egyenlő Bánásmód hatósághoz is fordult, amely a benyújtott anyag alapján eljárás alá vonta a Dunaferrt. A vizsgálat most kezdődik, mert a jogerős bírósági ítéletig felfüggesztette az eljárást.

Hólik szerint a  bírósági folyamat során még számos bizonyíték került elő, amelyek szintén azt igazolják, hogy a valódi elbocsátási ok nem a felmondás indoklásában leírt. A szakszervezeti vezető felajánlotta, hogy vizsgálaton kívül egyezzenek meg, hisz lehetőség van ily módon lezárni az eljárást, a Dunaferr illetékesei azonban elzárkóztak ettől.
 A szakszervezeti vezető véleménye az, hogy az a felelős vezető, aki a hibás döntést hozta, vállalja fel annak következményeit és  tegyen meg mindent annak érdekében, hogy  ne érje további kár a Dunaferrt.                
 Az állásából menesztett egykori munkavállaló, akit a szakszervezeti tagság újra vezetőnek választott, külsősként viszi tovább a tagok érdekképviseletét.

Az üggyel kapcsolatban temészetesen megkérdeztük az ISD Dunaferr-t is. Várkonyi Zsolt kommunikációs vezető megkeresésünkre válaszolva nem kívánta kommentálni a szakszervezeti vezető véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!