Dunaújváros

2012.08.14. 05:11

A jó házasság titka: erős bástya a szeretet

Dunaújváros - Ötven év együtt, jóban és rosszban szeretetben, megbecsülésben, ahogy a fogadalom szólt annak idején. Aszalay Lászlótól és feleségétől, Margitkától ezt a csodát tanulhatjuk.

Körmendi Erzsébet

Aszalay László és neje, Margitka boldogan erősítette meg az ötven évvel ezelőtti fogadalmukat, és ahogyan az anyakönyvvezető mondta az aranylakodalmukon: példát mutatnak a fiataloknak együttélésből, szeretetből. A vasmű műszerüzemének KISZ-es pincehelyiségében, a Kossuth utcában  ismerkedtek meg.

- Minden szombaton buli volt, és  egyik barátja  lehozta apát, hogy megtanuljon táncolni. Ez volt 'hatvanegyben, és egy évre rá összeházasodtunk. Azóta a papa táncosabb, mint én - mondja  Margitka. Laci bácsi nagyolvasztós  1960-ban kezdett a vasmű nagyolvasztójában kiértékelő technikusként, 1250 forintos havi fizetéssel. Az esküvő után bevonult katonának, l964 novemberében szerelt le, és egy évre rá született egyetlen gyermekük Ildikó. Laci bácsi fiút várt, de nagyon, ám a csalódást hamar feledtette vele a csöppség: lánya lett szeme fénye, később pedig   három lány unokája töltötte csordultig a szívét szeretettel.

 
Ami pedig a munkát illeti, a honvédségtől természetesen a nagyolvasztóhoz tért vissza, elegymesterként, majd gázszerelőként, főgázszerelőként, műszakos üzemvezetőként, üzemvezető helyettesként, termelési osztályvezetőként, végül minőségügyi vezetőként ment nyugdíjba. Margit néni raktárosként dolgozott, ami szerinte azt jelentette, hogy mindent rábíztak, ami akadt. Laci bácsihoz hasonlóan világ életében egyetlen helyen dolgozott  a nyugdíjig, és biztos háttere volt a családnak. Mellette "brigádosok" voltak a férjével, ami annyit tesz, hogy munkatársakból alakult ki a bartári kör, ami máig megmaradt.   Irigylésre méltó történeteket mesélnek közös kirándulásokról, nyaralásokról,  gyopárosi üdülésről, tátrai autós útról, de repülővel, sőt vonattal is szívesen útra keltek, és  napokon át nevetek, bolondoztak.

- Nem gyűjtöttünk semmire, inkább utazgattunk - mondja vidáman  Laci bácsi.

Milyen igaza van. Ötven   év múltán kinccsel felérő érték a közös élmény, a szép emlék. Sok örömben volt részük, a bánatot is könnyebb volt együtt átvészelni. Margit néni szerint este haraggal lefeküdni soha sem szabad. Majd hozzáteszi: a kölcsönös tolerancia és az igaz szeretet a jó házasság titka.

 

Keveseknek adatik meg

A népességnyilvántartó adatai szerint tavaly 8107 nős férfi élt Dunújvárosban, a nőtlenek száma pedig 11691 volt. A házasokhoz képest az elváltak száma nagyon magas: 4515 elvált asszony és 2988 elvált férfit regisztráltak. Az anyakönyvvezetők tapasztalata szerint kevesebb a házasságkötés mint évekkel ezelőtt, de azért nem vészes a helyzet: májusban kezdődik a szezon, augusztusban, majd év végén van a  csúcs. Az  aranylakodalmat viszont kevesen élik meg, és még kevesebben ünneplik szertartással, inkább családi körben köszöntik a jubiláló párt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!