Dunaújváros

2012.06.22. 15:45

Szűrés az M6-oson: nem volt menekvés az ellenőrzés elől

Dunaújváros - Pénteken délelőtt az idei második, úgynevezett teljes kitereléses ellenőrzést hajtották végre az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán. Négy órán keresztül minden főváros felé haladó járművet a sztráda melleti benzinkút parkolójába irányítottak, ahol a rendőrség és más társszervek is ellenőriztek.

Gallai Péter

Nem is egy olyan autós volt, akit már "vártak" a kiépített terelés nyomán a parkolóba hajtva a rendőrök, ugyanis a zár előtt felállított traffipax ezúttal is működött. Sokan akadtak fent az Állami Autópálya Kezelő Zrt. rendszerén is, mert  jogosulatlanul, azaz fizetés nélkül hajtottak fel az M6-osra. A  nemzetközi közlekedési hatóságok, úgynevezett ECR  akciójában  részt vett még a NAV, a katasztrófavédelem és az  NKH.
Az európai ellenőrzés egyik kiemelt pontja a turistabuszok vizsgálata, a vezetési és pihenőidők betartása volt. Az ellenőrzés alatt  beterelt buszok közül egyikkel sem volt gond. A katasztrófavédelemnek szintén nem   kellett eljárnia, a veszélyes anyagok szállításának megsértése miatt.  Ezzel szemben az árufuvarozás terén már talált bírságolásra okot az  illetékes hatóság.


Az akciót ezúttal is az autópályarendőrség iváncsai alosztálya koordinálta. Vezetőjük, Németh Miklós arról számolt be, hogy a négy óra alatt 1413 járművet vizsgáltak át:  - A gyorshajtók  mellett a másik negatív tapasztalat az volt ma, hogy a sofőrök nem figyelik a vezetői engedélyüket. Nem is egy  jogosítvány már hosszú hónapok óta lejárt. A baj az, hogy   sokan a  kártya elején lévő, az okmány érvényességét  jelölő dátumot összekeverik a hátoldali, orvosi érvényességgel. Előbbi nem egyenlő a vezetési jogosultsággal.   Többen megdöbbentek, amikor felvilágosítottuk őket erről, persze a büntetés kiszabása mellett.
A százados a nap mérlegében még megemlített két, forgalomból kivont járművel közlekedő sofőrt is. Ami viszont pozitív hír: a megfújatott alkoholszondák közül  mindegyik negatív lett, s nem találtak körözött személyt és illegális bevándorlót sem. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!