Dunaújváros

2012.05.19. 05:41

Mondd, te mit választanál?

Dunaújváros - Immáron harmadszor jelentkezik a városi sportágválasztó börze, ezúttal hangszeres kísérettel.

Szabó Szabolcs

Az iskolákból kivezényelt diáksereget olimpikonok, sportlegendák és regnáló bajnokok köszöntötték, és látták el útravalóval, a fiatalság pedig láthatóan élvezte a könnyített péntekkel adódó rendhagyó sportnapot. Szombaton ismét harminc sportág és megannyi hangszer várja leendő lelkes napszámosait az uszodában és a Vasvári iskolában. Egy próbát megér!



Egymással is versengenek a városi sportválasztón részt vevő egyletek és szakosztályok. A leendő tehetségek és szüleik két napon tesztelhetik: mit kínál a városi sportélet.

Nem tudjuk, a hivatalos protokoll rendelte-e így, ám a nyakkendős megnyitó pillanatában hat  diákot és néhány pedagógust számláltunk össze a Fabó Éva uszoda maradék gyepén felállított színpad előtt. Ugyanis a kivezényelt diákság korántsem viselkedett kimérten: azonnal megrohamozták az épp felálló sportbázisokat.

A színpadra felvonuló műsorközlő páros, Huszka Zsuzsa többszörös magyar bajnok pólós és Pulai Imre olimpiai bajnok kenus, rohamtempóban túlesett a kötelezőkön, majd Balzsay Károly profi ökölvívó elmondhatta a sportágválasztók örökérvényű üzenetét: találjátok meg azt, amitől hosszú évtizedeken át boldogok lesztek.  A világbajnok öklöző nyomban hozzá is tette: lesznek ólómszürke napok, amikor kőkemény hit és kitartás kell majd ahhoz, hogy az ember leballagjon a pályára, az edzőterembe, a csarnokba.
 
Ám ez a nap nem a jövőbeni terhekről, hanem a "kóstoltatásról" szólt - szól majd szombaton is.

A lányok és fiúk pedig ennek rendje és módja szerint gyűjtötték füzetükbe a sportbázisok matricáját. Birkózásról lehetett rohanni brazil jiu-jitsu-ra, vagy örömpólózni a medencébe. Sőt, a hagyományos sportágak mellett jelentkezett a breaktánc, a TRX, vagy az íjászat is.
 
Aki sportágválasztás, vagy épp újrakezdés előtt áll, az szombaton pótolhatja ismereteit, ugyanis az uszodában felállított kalandpark szombaton is üzemel. A sportbörze mellett hangszerválasztó is várja a nagyérdeműt  köszönhetően a sport és a magaskultúra  összekapaszkodásának.
 
Szóval, aki hangszert és/vagy sportfoglalkozást illesztene napirendejébe, annak irány az uszoda. Fontos: nemcsak fiataloknak! Mert a zene és a sport mindenkié!


A látványosság fontos a gyerekeknek

Remek ötlet a nagy sportágválasztó, most már hangszerválasztó is. A gyerekek, a szülők testközelből ismerhetik meg a különböző sportokat, hangszereket, így sokkal könnyebb dönteni, merre is vezessen a nebuló útja. A toborzás is nagyszerű dolog, de ott az edzők meggyőző ereje befolyásolja a gyereket. A látvány a lényeg. Én például úgy lettem negyven éve a jégkorong szerelmese, hogy Kassán egy sportboltban láttam egy hokiütőt, amit utána nem lehetett a kezemből kivenni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!