Dunaújváros

2012.04.29. 16:25

Szívvel-lélekkel ropták a táncot

Baracs - Népviseletbe öltözött fiúk és lányok sürgölődtek az iskola és a Faluház környékén szombaton délután. Fesztivál volt a javából.

Körmendi Erzsébet

A Kicsi nekem ez a ház, kirúgom az oldalát... idézettel is csak részben lehet visszaadni azt a hihetetlen energiát, lendületet, virtust, amely a Faluház falait döngette a szombat délutáni néptánctalálkozón. A Széchenyi Zsigmond Általános Iskola tizenharmadik alkalommal invitálta a környék néptáncosait. Négyszázharmincan mutatták be  tánctudásukat.

A baracsi iskola tizenhárom évvel ezelőtt vette fel a Széchenyi Zsigmond nevet. A névadást néptánc fesztivállal tették emlékezetessé. A népszerűségen felbuzdulva azóta minden évben fesztivál zárja az iskolahetet, és évről évre többen fogadják el a meghívást. Kohuthné Tábori Margit igazgató elmondta: intézményükben nagy hagyománya van a néptánc oktatásnak, az alapfokú művészeti intézményen belül ez a képzés arany minősítést kapott. Kiváló táncpedagógus, Czuppon Péter foglalkozik a diákokkal,  és felesége, Kuminka Zsuzsa segíti a munkáját. Intézményi társulásban a  kisapostagi és az előszállási iskola is Baracshoz tartozik, így e tág körből Péternek több mint 130  növendéke  mutatkozott be szombaton, mégpedig kiválóan.

Remek szervezés, pazar vendéglátás, jó hangulat  jellemezte a találkozót, amelyre gyermek, felnőtt ifjúsági tánccsoportok jelentkezhettek és  szólóban is lehetett indulni. Kikötés volt, hogy olyan produkciót mutassanak be, amellyel Baracson még nem szerepeltek. A Varga János, a Zalai Táncegyüttes művészeti vezetője és  Hámori Balázs néprajzkutató, néptáncpedagógus alkotta zsűri nem volt könnyű helyzetben. Végül  a legjobb együttesnek járó  fesztivál vándorserleget az Előszállás-Nagyvenyim Gyermek-táncegyüttes érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!