Hivatalos NAV figyelmeztetés

2021.11.04. 11:25

Vigyázat, szja-visszatérítéses átveréssel próbálkoznak a csalók

Átverős e-mailekben adathalászok ezúttal az szja-visszatérítésre hivatkozva próbálják kicsalni a címzettek bizalmas adatait a NAV nevében.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtöki közleményében leszögezi:

az adóhivatal sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér adatokat a témában. Arra kérték a lakosságot, hogy az ilyen üzenetekre senki ne válaszoljon.

Az szja-visszatérítéshez szükséges adatokat (bankszámlaszám vagy postai cím) kizárólag a Visszaadó nevű nyilatkozatban várják – emlékeztettek.

Ehhez a nav.gov.hu Szja-visszatérítés felületét kell használni. Az online kitöltés KAÜ-azonosításhoz (Ügyfélkapu, e-személyi vagy részleges kódú telefonos azonosítás) kötött.

Az Általános Nyomtatványkitöltővel készített vagy a papíralapú változatban sem kell semmilyen bizalmas kódot megadni.

Az adó-visszatérítésre az jogosult, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult, összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó. A visszafizetés felső határa a 2020. december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka.

Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk egynegyedét kaphatják vissza.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!