Kulturált kutyasétáltatás - Közterületen póráz használata kötelező, az apró ebekre is

Dunaújváros - Kormányrendelet szabályozza az ebek sétáltatását, azonban szankciókkal csak különleges esetekben élhetnek a hatóságok.

Anda Fábián


- Az a pletyka járja, hogy büntetnek a városban, ha nem pórázon vezetjük a kutyát, ez felháborító! Az apró termetű kutyát nem szívesen kötném meg - panaszolta telefonon olvasónk, Szentkuti Tiborné. Pedig lapunk megkeresésére Dr. Ruzicska Renáta, az önkormányzat közigazgatási osztályának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló törvény kimondja, hogy közterületen  kivéve az ebek futtatására kijelölt területet  kutyát csak pórázon lehet vezetni. Az új szabálysértési törvény, amely április 15-én lépett hatályba viszont említ eseteket, amikor büntethetik a gazdát. Ilyen például ha kóborolni hagyjuk az ebet, nem adunk szájkosarat közforgalmú közlekedési eszközön a kutyára, harapós állatot nem elzárva tartjuk, valamint játszótérre, boltba, közfürdő területére bevisszük kedvencünket. A helyszíni bírságot a közterület-felügyelők, vagy a természetvédelmi őrök  szabhatják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!