Sok a fémtolvaj Ercsiben

Ercsi - Kábelégetések, ellopott kapuk, tolvajlások - szinte mindennapos panaszok a kisvárosban. A helyiek nem örülnek, ha csak a rendőrségi hírekben szerepel a település, ám panaszkodnak.

Tribolt Lajos

A Hírlap Ercsiben tartott fórumán természetesen szóba került a közbiztonság helyzete is. Egy Liszt Ferenc utcai lakos elpanaszolta, hogy vannak, akik szétszedik a kerítést, elviszik a vaskaput. Volt, aki azt említette meg, hogy a kerékpárjáról ellopták a világítást néhány perc alatt. Más azt kifogásolta, hogy a rendőrök nem visznek ki magukkal rendőrkutyát, pedig az hatékony lenne. Utóbbira válaszolva Budavári Árpád alezredes, dunaújvárosi rendőrkapitány elmondta, hogy nincs kutyájuk, csak a nagyobb ügyekhez tudnak kérni. A kapitány válaszait és az R. Szabó Ágnes megyei főkapitánysági szóvivő által rendelkezésünkre bocsátott adatokat foglaljuk össze. A mintegy 8500 főt számláló Ercsi város közbiztonságának megőrzésére,  javítására több törekvés történt a megelőző időszakban a Dunaújvárosi  Rendőrkapitányság, illetve az Ercsi Rendőrőrs részéről. Jelentősen  emelkedett - majd másfélszeresére  - a közterületi szolgálatok, illetve  a közterületen eltöltött órák száma, és ezzel párhuzamosan nőtt a  közterületi intézkedések - többek között az előállítások - száma  is. A rendőri jelenlét fokozására a helyiek mellett megerősítő erőként  volt jelen a Készenléti Rendőrség állománya. Míg az  elmúlt év első két hónapjában 7 alkalommal 71 fővel teljesítettek  szolgálatot 426 órában Ercsi területén a Készenléti Rendőrség  egyenruhásai, addig az idei esztendő első két hónapjában már 23  alkalommal voltak jelen 246 fővel, 1556 órában.
A megnövekedett közterületi jelenlét ellenére a korábbi évekhez  hasonlóan továbbra is a vagyon elleni jogsértések dominálnak a  területen. A jellemzően Ercsi területéhez köthető több, úgynevezett  fémlopásos ügyben sikerült elkövetőt elfogni az év első két  hónapjában. A sértettek zömében magánszemélyek, de a feljelentők között a MÁV Zrt. is megjelenik a Magyar Honvédség mellett. Az  elfogások az esetek többségében tettenérés útján realizálódtak.
Magánszemélyektől, polgárőröktől, vagyonőröktől kapott jelzések  mellett közterületen történt igazoltatást, elszámoltatást követően  derült fény bűncselekményekre, illetve elkövetők személyére  vonatkozóan. A rendőrség továbbra is kéri, hogy a város lakossága  támogassa a munkájukat. Amennyiben bármilyen gyanús körülményt,  jelenséget észlelnek, jelezzék azt a 107-es, 112-es segélyhívó számok bármelyikén.
Az ismertté vált bűncselekmények száma emelkedést mutat az elmúlt év  hasonló időszakához (január-február) képest, de örvendetes tény, hogy 12-ről 7-re csökkent a garázdaságok, 51-ről 28-ra a betöréses lopások  száma. A vagyon elleni bűncselekmények kategóriáján belül a lopások  száma viszont összességében nőtt, ugyanakkor lényegesen több ismertté  vált bűncselekményben derül ki az elkövető személye is. A  felderítési eredményesség az elmúlt év és az idei év első két hónapját  vizsgálva jelentős emelkedést (24,06 %-ról 44,57 %-ra) mutat, de nem  gondolják, hogy ezen a téren ne lenne még sok teendője a jövőben  a rendőri  szerveknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!