Hétfőn elkezdi a népszavazási aláírásgyűjtést az LMP

Budapest - Az LMP hétfőn elkezdi az aláírásgyűjtést a párt népszavazási kampányához - jelentette be a párt zárt tisztújító kongresszusának döntését az LMP két szóvivője, Szél Bernadett és Vágó Gábor.

MTI

Vágó Gábor az Elég a kiszolgáltatottságból szlogennel induló népszavazási kampányt jellemezve azt mondta, hétfőtől mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy a munka világával, az oktatással és a nyugdíjak biztonságával kapcsolatos kérdésekben csatlakozzon a párt kezdeményezéséhez.
   
A szóvivő a népszavazás tétjének nevezte, hogy "azt a modellt választjuk-e, amit Orbán Viktor le akar nyomni a társadalom torkán, hogy kiszolgáltatott ( ) és alulképzett munkaerőre akarja építeni az országot úgy, hogy szinte semmi védelme nem marad a társadalomnak", vagy az LMP modelljét, amely szerint jól képzett, magas hozzáadott értéket képviselő emberekre építi a jövőnket.
   
A politikus hangsúlyozta, hogy a Facebookon indított oldalukon már szombattól lehet csatlakozni a kezdeményezésükhöz. A képviselő úgy fogalmazott, hogy a kampány nemcsak nekik, hanem a "milliókat kiszolgáltatottságba taszító Orbán-rezsimnek is ez lesz a nagy erőpróbája".
   
Szél Bernadett közölte, hogy a párt négy kérdésben szeretne szavazást kezdeni: a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon; az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról emeljék vissza a korábbi 260 napra; ne lehessen 100 napnál hosszabb próbaidőt kikötni és végül azt, hogy a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.


   
Szél Bernadett arra is kitért, hogy ha az Alkotmánybíróság pozitívan dönt a nyugdíjügyben benyújtott felvetéseikről, akkor azonnal elkezdenek aláírásokat gyűjteni arról is, hogy a korábban megszerzett nyugdíjjogosultságokat ne lehessen elvonni, így a referendum ötödik kérdésként ezzel is kiegészülhet.
   
A sajtótájékoztató végén Jávor Benedek frakcióvezető a helyszínre kikészített pulpituson elsőként szignálta az aláírásgyűjtő-lapot.
   
Vágó Gábor korábban elmondta, a kampány "három lábon áll majd", mert a kitelepülések mellett elindítanak egy Facebook-applikációt is, ahol felajánlásokat lehet tenni. Ennek során többek között önkéntes kampányrésztvevőnek lehet jelentkezni, jelezni lehet az aláírási szándékot, de a támogatók anyagi felajánlásokat is tehetnek. A kampányban és az aláírásgyűjtésben részt vesz majd több szakszervezet és egyéb társadalmi szervezet is - tette hozzá a szóvivő.
   
A hitelesítéshez 200 ezer aláírás szükséges, de az LMP 330 ezret akar összegyűjteni április 2-ig. Terveik szerint 180 ezer gyűlhet össze a kitelepülések során, további 50 ezer a Facebook-applikáció, százezer pedig a társadalmi partnerek segítségével.
   
A zárt kongresszuson szombaton még a párt országos választmányát, vasárnap pedig az országos politikai tanács tagjait választják újra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!