Újjáépítés szemlézve - Miniszterek az iszapos térségben

Kolontár, Devecser – Helyszíni bejáráson tekintette meg Pintér Sándor belügyminiszter és dr. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató a vörösiszappal sújtott térségben az újjáépítést.

Németh F. Bernadett

Pintér Sándor a Veszprém megyét érintő aktuális kérdésekről, a vörösiszap-katasztrófát követő újjáépítésről, lakossági visszajelzésekről váltott szót dr. Kovács Zoltán kormánymegbízottal és Lasztovicza Jenő megyei közgyűlési elnökkel.

Kolontáron az éppen megérkező miniszter elé perdült egy helybéli vállalkozó család. Fuchs-ék azt kérték, hogy szót válthassanak Pintér Sándorral a kárenyhítésről. Míg a vendégek zártkörű beszélgetést folytattak, Fuchs József és fia, Gábor a Naplónak elmondták: tudni szeretnék végre, mikor és milyen módon enyhítik a kárukat? A kolontári halastó Fuchs József birtokában van, s a család szarvasmarhákat tenyésztett biogazdálkodásban a katasztrófáig. A kezelésükben több hektár mezőgazdasági terület is van.

- Neki kellene állni az aratásnak, de nincs mivel, mert a katasztrófában tönkrementek a gépek. A kolontári házunkban, amit mezőgazdasági célokra használtunk, nem lakhatásra, még mindig benne áll a vörösiszap. Egy szakértő már felmérte a kárunkat, a megállapított összeggel nincs is bajunk, de mondjanak végre valamit, hogy mikor kapjuk meg! - mondta Fuchs József.

 



Hozzátette, hogy a jelenleg is mentesítés alatt álló halastavat nem üzemelteti tovább, mert nagyon rossz híre kelt. Senki nem akar ide jönni horgászni. Még nem tudja, mi lesz a sorsa, talán elajánlja az államnak megvételre. A halastóra ugyanis az állam több száz millió forintot költött: leengedték a vizét, kikotorják belőle az iszapot, majd hagyják újra feltöltődni a forrásoktól.

A miniszteri szemle a kolontári bontás, majd az új lakópark megtekintésével kezdődött. Veingartner Istvánné négy unokájával fogadja a magas rangú vendégeket és az újságírók népes hadát, akik közül soknak fel sem tűnt, hogy kitapossák előkertjében a fűmagot és a frissen ültetett bokrokat, miközben a látogatást elunó Liliána és Niké gyomlálását fotózzák.

 

 

Kolontár végében a belügyminiszter és küldöttsége megtekintette a műegyetemisták által építetett mászóvárat, majd Devecserben következett a bontási helyszín és az új lakópark. Itt Fazekasékat látogatták meg, akik nagykorú gyermekükkel költöztek az új otthonba.

A lakópark közepén tartott sajtótájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár idézte fel a tavaly októberben történteket s az azóta elvégzett munkát, az újjáépítés és a kárenyhítés részleteit. Úgy vélte, nemzetközi összehasonlításban sem vallottak szégyent a katasztrófa kezelésével.


Pintér Sándor belügyminiszter elmondta: amit a kormányzat elhatározott, betartotta. Október negyedikéig, az első évfordulóig valamennyi ember gondját, problémáját, amit a vörösiszap okozott, megoldják, ígérte a miniszter. Azzal folytatta, hogy a kormány a hátrányos helyzetűek közé sorolta a térséget, hogy további kedvezményeket adhasson az itt élőknek. A belügyminiszter megköszönte az ország lakosságának is az összefogást, amely reményei szerint nem csak a katasztrófák idején lesz példamutató. 


Dr. Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató elmondta, hogy a tapasztalatot, tanulságot, amit a szakemberek a vörösiszap-katasztrófa során gyűjtöttek, az új katasztrófavédelmi törvényben kamatoztatják a megelőzés érdekében, hogy „ne legyen többé szükség hősies mentésekre, ne kelljen sok-sok milliárdért otthonokat újjáépíteni, hanem megelőzzük a bajt hatékony hatósági munkával.”

A Napló kérdésére – hogyan és mikor kerül sor a vállalkozók kárenyhítésére – Pintér Sándor azt válaszolta: az ilyen jellegű károk megtérítését európai uniós szabály miatt csak Brüsszel engedélyezheti. 



- A nem mezőgazdaságban keletkezett károk enyhítésére megjött Brüsszelből az engedély, a károk kifizetése a jövő héten megkezdődik. Reményeink szerint jövő héten, vagy azután megérkezik a mezőgazdasági károkra is az engedély, s megkezdjük azok kifizetését is. Nemcsak a magánházakban, magánéletben okozott károkat térítjük meg, de a brüsszeli szabályokat be kell tartanunk – szögezte le a belügyminiszter.

Arra a kérdésre, hogy a kárenyhítés közvetlenül a katasztrófa okozta vállalkozói károkra vonatkozik-e, vagy arra is, amit azóta szenvedtek el, a miniszter azt válaszolta: szakértői kérdésekbe nem avatkozik, a közösen kialakított szakértői állásfoglalást „akceptálni fogjuk”.



Pintér Sándor  Eiselt György helyettes államtitkár lemondásával kapcsolatban kijelentette: a Belügyminisztérium érdeke, hogy a gyanú árnyéka se vetődhessen rá. A helyettes államtitkár ezt felismerte és felajánlotta lemondását azzal, hogy ártatlan, nem követett el bűncselekményt. Lapértesülések szerint a helyettes államtitkárt hivatali vesztegetéssel gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, mivel Eiselt György a gyanú szerint még 2009-ben, a Nemzeti Közlekedési Hatóság főigazgatójaként luxusautót kapott használatra egy pályázat későbbi nyertesétől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!