Hétfőn teszi le esküjét az új igazságügyi és rendészeti miniszter

Budapest - Jövő héten tartja utolsó idei ülését a parlament, a képviselők több, mint húsz előterjesztés zárószavazását folytatják le. Hétfőn leteszi miniszteri esküjét Forgács Imre, aki az igazságügyi és rendészeti tárca élén váltja a leköszönt Draskovics Tibort.

MTI

A jövő héten     Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke a házbizottság csütörtöki ülése után elmondta: a miniszterjelöltet az eskütétel előtt hétfőn három bizottság is meghallgatja.
    
A házbizottság ülésén Katona Béla házelnök bejelentette: a parlament következő ülését 2010. február 15-ére hívja össze.
    
Ha az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tisztségviselőit jelölő bizottság pénteki ülésén megegyezés születne a pártok között az ÁSZ elnökének és alelnökeinek megválasztásáról, akkor a hétfői napirend a róluk szóló titkos szavazással is kiegészül - közölte a sajtófőnök.
    
Kiemelte, hogy hétfőn újra összeül a házbizottság, mert több házszabálytól való eltérésről kell dönteni. Az MSZP azt kérte, hogy a polgármesteri tisztségről és az ifjúsággal való közfeladatokról szóló törvényjavaslatok általános vitáját kezdjék meg a képviselők. Előbbi azt indítványozza, hogy a polgármesterek akkor is igényelhessenek öregségi nyugdíjat és közszolgálati járadékot, ha a képviselő-testület feloszlatta magát.
    
Az MSZP zárószavazást kért az SZDSZ rehabilitációs járadékról szóló előterjesztéséről, és saját, az élelmiszerláncra és hatósági felügyeletére vonatkozó törvényjavaslatáról; ezekről is hétfői házbizottsági ülésen döntenek.
    
Már biztosan kiegészül több, előre nem tervezett zárószavazással a hétfői napirend, ezek mindegyikét támogatták a pártok: a kormány kérésére szavaznak a minősített adat védelméről, és az - az MSZP és a Fidesz által közösen jegyezett - egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról.
    
Az SZDSZ kérésére szavaznak a Nabucco-bizottság jelentéséről.
    
A tervek szerint együtt tárgyalják és döntenek is arról a két, az Országgyűlés sportbizottsága által jegyezett törvénymódosításról, amely a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány és a Mező Ferenc Sportközalapítvány támogatását biztosítaná.
    
Lekerülhet viszont a napirendről az SZDSZ és az MDF által együtt benyújtott, a kisebb parlament létrehozását szorgalmazó törvényjavaslat zárószavazása: a Fidesz szerint ugyanis a héten megszavazott módosító indítványok nem házszabályszerűek. E kérdésről hétfőn tárgyal az alkotmányügyi bizottság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!