Szavazni személyazonosító és lakcímigazolvánnyal lehet

Szavazni kizárólag személyazonosító és lakcímigazolvánnyal lehet a mai európai parlamenti (EP) választáson az ország csaknem 11 ezer szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között.

duol.hu

A szavazatszámláló bizottság e dokumentumok alapján döntheti el, szerepel-e a polgár a névjegyzékben.  
A választáson szavazni kizárólag személyesen, és - a korábban igazolást kérők kivételével - csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet.
A szavazóhelyiségben csak az a választópolgár szavazhat, aki a névjegyzékben szerepel, a szavazatszámláló bizottság ma már - az igazolással szavazók kivételével - senkit nem vehet fel a névjegyzékbe.
Az igazolással szavazásra kijelölt szavazókör névjegyzékébe pedig csak az adott településre kiállított igazolással rendelkező választópolgárok vehetők fel.
A szavazáson megjelent választópolgártól a szavazatszámláló bizottság elkéri a személyazonosság és a lakcím megállapításához alkalmas igazolványt. A szavazáshoz ugyanakkor nem szükséges a korábban kipostázott értesítő, ám aki azt magával viszi, gyorsíthatja a testület munkáját és így a szavazás menetét.
A választópolgár a személyazonosságát bármilyen típusú személyi igazolvánnyal igazolhatja. A bizottság elfogadja továbbá az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Fontos azonban, hogy ha a személyazonosító igazolvány nem tartalmazza a lakcímet, akkor a lakcímkártyára is szükség van a szavazáshoz.
A bizottság nem engedi szavazni azt a polgárt, aki nem tudja személyazonosságát és lakcímét igazolni, vagy lejárt valamelyik dokumentumának érvényessége.
A szavazásra nem jogosult, visszautasított polgárokról a jegyzőkönyvvezető jegyzéket vezet.
Ha a szavazásnak nincs akadálya, a szavazatszámláló bizottság átadja a választópolgárnak a szavazólapot, amelyet a bizottság egy tagja a választópolgár jelenlétében hivatalos bélyegzőlenyomattal lát el. A választó egy borítékot is kap, ebbe teheti szavazatát, mielőtt azt az urnába dobja.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!