Július elsejétől emelkedik az áfa, változnak az adók

DH - Július 1-jétől változnak az adószabályok, megszűnik a 13. havi nyugdíj és a jelenlegi lakástámogatási rendszer, valamint a földgázellátásban a közüzemi szolgáltatás, és változnak a gyógyszerfelírás szabályai is.

duol.hu

Szerdától a személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára  január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millió forintról 1,9 millió forintra emelkedik.
Az szja adókulcsok és az adójóváírás szabályai nem módosulnak, így a legalább havi bruttó 159 ezer forintot keresőknek havonta 3 ezer, éves szinten pedig 36 ezer forinttal több marad a zsebében. Az átlagbért kereső munkavállaló fizetése a korábbi nettó 122.215 forint helyett júliustól nettó 125.215 forint lesz.
Csökkennek a munkára rakódó terhek is: július 1-jétől a minimálbér kétszereséig valamennyi vállalkozás számára 5 százalékponttal, 32-ről 27 százalékra csökken a munkáltatói járulék.
A munkáltatói járulékcsökkentéssel összhangban a vállalkozói járulék is csökken 1,5 százalékponttal: júliustól a korábbi 4 helyett 2,5 százalékot kell befizetni, szintén a minimálbér kétszereséig.
Szerdától a jelenlegi 20-ról 25 százalékra emelkedik az áfa általános kulcsa. Kivétel ez alól a tej és tejtermékek, az ízesített tej, a gabona, a liszt, a keményítő, vagy a tej felhasználásával készült termékek, illetve a távhő is. Itt az adókulcs 18 százalékra csökken augusztus 1-től.
Az áfa-mérték emelésével összefüggésben az eva alkalmazásának bevételi értékhatára a 2009-es évre 1 millió forinttal, 26 millió forintra emelkedik.  
Július 1-jétől emelkednek a jövedéki adótételek is: a benzin esetében 5,50 forinttal (5,3 százalékkal) literenként 109 forintra, a gázolaj esetében szintén 5,5 forinttal (6,5 százalékkal) literenként 90,5 forintra nő az adóteher.
Az alkoholok jövedéki adója 6-7 százalékkal emelkedik, a dohánytermékeknél a cigarettánál a tételes adó ezer szálanként 8.405 forintra nő. A legkeresettebb árkategóriában mindez - az öt százalékos áfakulcs emelésének hatásával együtt - öt százalékos, csomagonként 14 forintos adóemelést jelent.
Szintén július 1-jén szűnik meg a 13. havi nyugdíj, amely helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be. Ekkortól hatályba lép az a nyugdíjakról szóló döntés is, amely az eredetileg idén január 1-jére tervezett nyugdíjkorrekciót, a második dátumhoz - szeptember 1-jéhez - képest is kitolja 2010. január elsejére.
A kormány júliustól 500 millió forinttal megemeli azt a keretet, amelyet a méltányossági nyugdíjakra lehet fordítani.  
A kabinet július 1-től megszünteti a jelenlegi lakástámogatási rendszert. Október 1-jétől új, célzott otthonteremtési támogatási formát vezet be: a kamattámogatást a 35 év alatti párok igényelhetik majd első lakás építéséhez, vásárlásához vagy korszerűsítéséhez. A kettő, vagy annál több gyerekes szülőknél a korhatár 45 év lesz, és további kedvezmények vonatkoznak majd a nagycsaládosokra. A hitel összege nagyvárosokban legfeljebb 12,5 millió forint, a többi településen maximum 10 millió forint lesz.
Július 1-jétől megszűnik a földgázellátásban a közüzemi szolgáltatás, helyét a tiszta versenypiaci modell veszi át. A földgázpiac megnyitásával a lakosság és az egyetemes szolgáltatásra jogosultak - köztük a társasházi közösségek - számára a földgáz nettó ára nem emelkedik, a fizetendő összeg az áfa mértékével viszont magasabb lesz.
Szerdától ötszáz forinttal emelkedik a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatottak garantált bérminimuma a korábbi 87 ezer forintról.  
Lehetővé válik július 1-től  hogy a nagykorú, azonos nemű személyek anyakönyvvezető előtt bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthessenek. A törvény nem teszi lehetővé a bejegyzett élettársak számára gyermek közös örökbefogadását, és esetükben a házassági névviselés szabályai sem alkalmazhatóak.
Változnak a gyógyszerfelírás szabályai is július 1-től: a háziorvos a korábbi 6 hónap helyett ezután már 12 hónapra írhat fel gyógyszert bizonyos betegségeknél. A módosítás jelentős könnyebbséget jelent a betegeknek, mivel ez kevesebb utazást, és várakozást jelent.
Az új útlevelek már június 28-tól tartalmazzák második biometrikus adatként a kérelmező ujjnyomatát. Ugyanakkor a korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek. Ugyanez a törvény teremti meg a lehetőségét annak, hogy a jövőben a 14 éven aluliak is kaphassanak személyazonosító igazolványt.
Változik a bűnügyi nyilvántartás is: június 30-tól hatályos az a törvény, amelynek alapján korszerű technikai színvonalú, teljesen új bűnügyi nyilvántartási rendszert vezetnek be. Az új nyilvántartás egyebek között az EU-tagállamok bíróságainak magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéleteit is tartalmazza majd.
Egy tavalyi jogszabály-módosítás alapján a nehéz tehergépjárművekre vonatkozó kamionstop kezdete június 15-ről július 1-jére tolódik ki és a korlátozás a szombat reggel helyett, délután 15 órakor kezdődik. A korlátozás változatlanul vasárnap 22 óráig tart.
Új törzskönyvet vezetnek be a gépjárművek számára: módosítások révén a jövőben a tulajdonosok mentesülnek a törzskönyvcserét érintő eljárás és annak költségei alól azokban az esetekben, amikor az adatváltozás nem a tulajdonos vagy a jármű főbb - például alvázszám, gyártmány, típus - azonosító adatait érinti.
Kérésre a jogosítvány érvényességét úgy határozzák meg a jövőben, hogy a lejárati idő megegyezzen az ügyfél születési idejének hónapjával és napjával, így azt könnyebb lesz észben tartani. A kártya formátumú vezetői engedély pótlása pedig - változatlan tartalommal, érvényességi időn belül - a jövőben elektronikus úton is igényelhető lesz.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!