Belföld

2013.08.30. 05:34

Tömegbaleset - Őrizetbe vették a balesetet okozó bolgár kamionost

Egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott az M5-ös autópályán péntek kora reggel. A balesetnek három halálos áldozata van.

Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbaleset három halálos áldozata mellett 30 ember sérült meg, 17 közülük súlyosan - pontosította az Országos Mentőszolgálat szóvivője a korábbi információkat az MTI-nek.

Győrfi Pál elmondta, hogy a riasztás után három mentőhelikoptert, egy speciális tömegbaleseti egységet, egy gyermekrohamkocsit és 15 mentőkocsit indítottak a helyszínre, további mentőkre nem volt szükség, a harmadik helikoptert vissza is hívták.

A balesetben három felnőtt a helyszínen meghalt, 17 súlyosan megsérült. További 13 ember, köztük négy gyerek könnyebb sérüléseket szenvedett. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi Honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

Összeroncsolódott kamion és személyautók az M5-ös autópálya Budapest felé vezető, Ócsa és Gyál közötti szakaszán (MTI Fotó: Mihádák Zoltán)

A katasztrófavédelem Pest megyei szóvivőjének tájékoztatása szerint egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott. Spitz Alexandra elmondta, hogy a mikrobuszokban ülők közül hármat és a kamion sofőrjét a Dabasról és Budapestről kiérkező tűzoltóknak ki kellett vágniuk a járművekből.

Az MTI fotói szerint a kamion bolgár rendszámú volt.

A tehergépjármű-forgalmat már Lajosmizse közelében leterelik az M5-ös autópályáról az 5-ös út felé a tömegbaleset miatt - közölte a rendőrség honlapján a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

A közlekedést az ócsai lehajtónál a 4603-as úton keresztül a 4-es és 5-ös út felé terelik le a rendőrök. A pályazár miatt már az autópálya Csongrád megyei szakaszán is torlódásra kell számítani.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a honlapján egyelőre annyit közölt, hogy 5 óra 15 perckor történt a baleset, egyelőre ismeretlen okból, az autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 24. és a 25. kilométer között. Az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták.

Több sérült életveszélyes állapotban van

Többen életveszélyesen megsérültek a péntek kora reggeli tömegbalesetben; a kórházak tájékoztatása szerint többüket jelenleg is műtik.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban azt mondta, hogy az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt balesetben a három halálos áldozat mellett 30 ember sérült meg, 17 közülük súlyosan. A sérülteket jellemzően végtagtöréssel, fej-, mellkasi és hasi sérülésekkel vitték a fővárosi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjába (a korábbi honvédkórházba), valamint a ceglédi kórházba.

Bálványossy Péter, a Merényi Gusztáv Kórház traumatológiai osztályának vezetője az MTI-nek péntek délelőtt elmondta, kórházukba 11 súlyos sérültet vittek, közülük négy-öt ember állapota életveszélyes, őket jelenleg is műtik. A sérültek között román, bolgár, szerb és török állampolgárok is vannak.

Zsíros Lajos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a honvédkórházba négy sérültet vittek a baleset helyszínéről, közülük kettő állapota életveszélyes, sürgősségi műtéti beavatkozás zajlik náluk.

Átmeneti szállást biztosítanak az M5-ösön rekedteknek Gyálon

Azonnali intézkedéseket hozott az M5-ös autópályán történt tömegbalesetben érintettek, a kocsisorban rekedtek megsegítésére Tarnai Richárd, a Pest megyei kormányhivatal vezetője, a megyei védelmi bizottság elnöke – tájékoztatta a hivatal péntek délelőtt az MTI–t.

Ásványvizet osztanak a kocsisorban rekedt embereknek, azoknak pedig, akik nem tudják folytatni az útjukat – például azért, mert a balesetben roncsolódott az autójuk – a gyáli közösségi házban alakítottak ki pihenőhelyeket.

Az MTI úgy tudja, hogy ha kell, ennivalóról, szállásról is gondoskodnak. Ez utóbbira a karambolban érintett azon külföldieknek lehet szükségük, akiknek nincs hová menniük.

Eddig senki sem érkezett a közösségi házba, de ha igény lesz rá, akkor a rászorulókat buszokkal odaviszik – írta közleményében a megyei kormányhivatal.

14:37
Rendőrség: újra járható az M5-ös autópálya Pest megyei szakasza

Megindult a forgalom az M5-ös autópálya főváros felé vezető oldalán az ócsai és a gyáli lehajtók között, ahol eddig a rendőrök helyszíneltek a péntek reggeli tömegbaleset miatt - közölte honlapján a rendőrség pénteken délután.

A közlemény szerint a helyszínelést és a műszaki mentést teljes útzár mellett, szakértő bevonásával folyatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztálya.    Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél. A tömegbalesetben három ember meghalt, harmincan megsebesültek, többen életveszélyesen.

 

16:24 
Szócska Miklós: megfelelő ellátást kapnak a sérültek

Megfelelő ellátást kapnak a péntek hajnali tömegbaleset sérültjei - közölte Szócska Miklós egészségügyi államtitkár pénteken az MTI-vel. Az államtitkár részvétét fejezte ki a balesetben elhunyt három román állampolgár hozzátartozóinak. Szócska Miklós elmondta, zavartalan, korrekt ellátás zajlik a magyar egészségügyi intézményekben. Hozzátette: 33 sérült ellátásáról kellett, illetve kell gondoskodni, a kórházakban lévő betegek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) pedig folyamatosan ellenőrzi, hogy megfelelő ellátásban részesüljenek a sérültek.

Az államtitkár kiemelte: van olyan beteg, akinek az életéért jelenleg is küzdenek, és a sebesültek ellátása folyamatos munka lesz a következő órákban, napokban, a súlyos sérültek ápolása pedig heteket vehet igénybe. Megjegyezte, az Országos Mentőszolgálat kitűnő munkát végzett, jól vizsgázott, mind a betegek osztályozását, mind kórházba juttatásukat illetően. Szócska Miklós megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját. Elmondta azt is, hogy a román egészségügyi államtitkár pénteken repülőgéppel Magyarországra érkezett egy stábbal, hogy mielőbb hazaszállíthassák a halottakat és a sérülteket, ezenkívül a pszichés segítségnyújtást is ők végzik. Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél.

16:28
Külügyminisztérium: a magyar kormány minden segítséget megad


A magyar kormány és az illetékes hatóságok minden segítséget megadnak a pénteki balesettel kapcsolatos ügyek mielőbbi rendezése érdekében - jelezte Martonyi János román partnerének a külügyi tárca tájékoztatása szerint. A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Martonyi János külügyminiszter román partnerének, Titus Corlateannak küldött levelében őszinte együttérzéséről biztosította az M5-ös autópályán pénteken történt baleset áldozatainak hozzátartozóit és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. Péntek hajnalban egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 26-os kilométernél.

A balesetben három román állampolgár meghalt és több mint 30-an megsérültek. Victor Ponta román miniszterelnök bejelentette: egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép indul orvoscsoporttal kora délután Budapestre, hogy segítséget nyújtsanak a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátásában, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. A repülőgép délután landolt a magyar fővárosban.

17:00
GYEMSZI: hat sérült állapota életveszélyes


Hatan életveszélyes állapotban vannak azok közül, akik az M5-ös autópályán péntek hajnalban történt három halálos áldozatot is követelő tömegszerencsétlenségben sérültek meg - közölte a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) az MTI-vel.

Az összesen 33 - nagyrészt külföldi - sérültet öt kórházban látják el: a Péterfy Sándor utcai Baleseti Központban, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában (korábbi honvédkórház), az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban (Merényi kórház), Cegléden, a Toldy Ferenc Kórházban és Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Kórházban.

A GYEMSZI közleménye szerint az Egyesített Szent István és Szent László Kórház traumatológiai osztályára 11 súlyos sérültet szállítottak, közülük négyen életveszélyes állapotban vannak. A műtétek folyamatosan zajlanak két műtőben. 

A honvédkórházban négy sérültet láttak el, közülük kettőnek az állapota életveszélyes. 

A Péterfy Sándor utcai Baleseti Központba szintén 11 sérültet szállítottak: közülük hárman ambuláns ellátást kaptak, és már távoztak. A nyolc felvett betegből két gyermeket ambulánsan ellátott hozzátartozója saját felelősségére elvitt a kórházból. Két másik gyermeket az intenzív osztályon, további két gyermeket a gyermekosztályon ápolnak.

A ceglédi Toldy Ferenc Kórházba hat sérültet szállítottak. Három felnőtt közül ketten súlyos sérültek, egyikük műtéti ellátást igényel. A harmadik felnőtt állapotát figyelik. A három 18 év alatti fiatal könnyű sérülést szenvedett, ambuláns ellátásban részesültek.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházba mentőhelikopterrel szállítottak egy sérültet, aki az intenzív osztályra került. Állapota stabil.

A sérültek többsége nem magyar állampolgárságú személy - közölte a GYEMSZI. Esetükben az illetékes egészségügyi szervezet felveszi a kapcsolatot a sérült beteg nemzeti külképviseletével, amely szolgálati úton küld értesítést a hozzátartozóknak. A kórházak tájékoztatása szerint a hozzátartozók minden akadály nélkül látogathatják az ellátott sérülteket.

Szalisznyó Ilona, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház kommunikációs vezetője péntek délután elmondta, hogy a három felnőtt közül ketten lábszártörést szenvedtek, egyiküket meg kellett műteni, a harmadik sérültet gerinczúzódás miatt megfigyelés alatt tartják. A kórházba szállított hat ember közül három román állampolgár és három kurd nemzetiségű.

Dévay Katalin a Merényi kórház ügyletvezető főorvosa az MTI érdeklődésére elmondta: a hozzájuk beszállított 11 sérült mind felnőtt, hat román, két török, és egy-egy magyar, bolgár és szerb.

Tóth Ferenc, a Péterfy Sándor utcai baleseti központ intézetvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a hozzájuk beszállított 11 sérült közül, hatot kezelnek még, mindnyájuk állapota stabil, jelenleg egyikük sincs életveszélyes állapotban. A sérültek közül négy gyermek, kettőről tudják biztosan, hogy magyar.

Zsiros Lajos ezredes, a honvédkórház orvos igazgatója korábban az MTI-nek elmondta, hogy az egészségügyi központban ápolt négy sérült közül két nő továbbra is életveszélyes állapotban van. A két nő túl van a stabilizációs műtéteken, jelenleg az intenzív osztályokon kezelik őket, hasi, illetve lábszárműtéteket hajtottak végre rajtuk, és biztosították a légzésüket, de nincsenek túl az életveszélyen. Az orvos igazgató hozzátette: legalább két hétbe telik, amíg a két nő szállítható állapotba kerül.

A másik két sérültről Zsiros Lajos azt mondta: egyikük könnyű, másikuk súlyos sérüléseket szenvedett, de ők a megfigyelésen kívül nem igényelnek egyéb beavatkozást, "elméletben szállítható állapotban vannak".

A román külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a balesetben három román állampolgár meghalt, 18 megsérült.
Péntek hajnalban az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán, Ócsa és Gyál között a 26-os kilométernél egy kamion, három mikrobusz és öt személyautó karambolozott. 

19:03 
Belügyminisztérium: őrizetbe veszik a balesetet okozó bolgár sofőrt

Őrizetbe veszik azt a bolgár sofőrt, aki megalapozottan gyanúsítható a péntek hajnali tömegbaleset okozásával. A balesetben hárman meghaltak, hatan pedig életveszélyesen megsérültek - közölte a Belügyminisztérium.

A tárca az MTI-hez eljuttatott közleményében a baleset körülményeit ismertetve azt írta: egy bolgár rendszámú kamion bolgár állampolgárságú vezetője az M5-ös autópályán Kecskemét irányából Budapest felé haladva fékezés nélkül belehajtott az előtte torlódás miatt lassító gépkocsioszlopba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig. 

A baleset következtében három ember életét vesztette, hat ember életveszélyes, 13 súlyos, 14 pedig (köztük a bolgár kamion vezetője) könnyű sérüléseket szenvedett. A sérülteket három budapesti és két vidéki kórházba szállították.

A közleményben kiemelték, hogy a mentésben részt vevő szakemberek mindent megtettek a következmények gyors felszámolásáért, a sérültek szakszerű ellátásáért. A Belügyminisztérium és az alárendelt szervek, így a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai a továbbiakban is mindent megtesznek, és teljes mértékben együttműködnek a Romániából érkezett egészségügyi szakszemélyzettel.

Kitértek arra: a baleset okának tisztázása érdekében igazságügyi szakértőt kértek fel, illetve intézkedtek a baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható bolgár állampolgár bűnügyi őrizetbe vételéről.

Pintér Sándor belügyminiszter részvétét és együttérzését fejezte ki a tragikus baleset román áldozatainak halála miatt Radu Stroe román belügyminiszternek.

20:09
Szócska Miklós: 18 román sérült van még kórházban

Tizennyolc román sérült van még kórházban a péntek hajnali, az M5-ös autópályán történt baleset sérültjei közül, közülük tizenegyet két-három órán belül hazaszállít a román légierő repülőgépe Budapestről - közölte Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára péntek este, Raed Arafat román államtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Szócska Miklós együttérzését fejezte ki a balesetben meghalt három román állampolgár családtagjainak.
Elmondta: a Péterfy Sándor utcai kórházban ápolt négy sérült közül kettő, a Honvédkórházból a négy sérült közül szintén kettő, a Merényi kórház traumatológiájáról hat sérült közül négy, Ceglédről pedig mindhárom sérült még pénteken hazamehet. Kecskeméten egy sérült van, illetve a traumatológiai intézetben ápolnak két gyermeket.

Kitért arra is, hogy a három halott igazságügyi vizsgálata jelenleg zárul. 

Kérdésre válaszolva az államtitkár elmondta, a tömegbalesethez kapcsolódó legtöbb műtét befejeződött, s a tizenegy beteg hazaszállításáról a román konzulátus gondoskodik. A nyolc- és tízéves gyermekeket nem kell műteni, stabil állapotban vannak, és megfigyelésre Magyarországon tartják őket.

Raed Arafat, a román Egészségügyi Minisztérium államtitkára szintén részvétét fejezte ki a halottak hozzátartozóinak, és megköszönte a magyar kormánynak és az egészségügynek a segítséget.

Beszámolt arról, hogy tizenegy sérültet orvosi ellátásra alkalmas repülőgéppel szállítanak haza Romániába még péntek este. 

Hozzátette, hogy az átmenetileg Magyarországon maradó hét sérült intenzív ellátásban részesül az állapota stabilizálása érdekében. Kitért arra, a magyar kollégáikkal folyamatosan kapcsolatban vannak, és későbbiekben is számíthatnak rájuk.

A román államtitkár kitért arra, hogy krízisközpontot hoztak létre Romániában a balesettel foglalkozó minisztériumok között, valamint egy 24 órás operatív központot is kialakítottak a román Egészségügyi Minisztériumban. A Magyarországon maradó hét sérültet, amint szállítható állapotban lesznek, szintén hazaviszik.

Péntek hajnalban egy bolgár kamion rohant bele egy kocsisorba, három mikrobusz és hat személyautó roncsolódott össze az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 26-os kilométernél, Ócsa és Gyál között. A balesetben hárman meghaltak, harmincan megsérültek. Mindhárom halálos áldozat román állampolgár.

Délután egy kórházi felszereléssel ellátott katonai repülőgép román orvoscsoportot szállított Budapestre, hogy segítsék a kórházakban ápolt romániai sérültek ellátását, és lehetővé tegyék hazaszállításukat. Az öttagú csoportot Raed Arafat egészségügyi államtitkár vezeti.

 

20:16 
Őrizetbe vették a balesetet okozó bolgár kamionost

Őrizetbe vették azt a bolgár kamionost, aki a gyanú szerint a három halálos áldozatot követelő, péntek hajnali tömegbalesetet okozta az M5-ös autópályán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság péntek este a rendőrség honlapján.

"Az eset kapcsán közúti baleset okozásának bűntette miatt indult eljárás. A baleset okozásával megalapozottan gyanúsítható 26 éves bolgár férfit a rendőrség őrizetbe vette" - olvasható a közleményben. Az eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság folytatja le.
Péntek hajnalban egy bolgár kamion rohant bele egy kocsisorba az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán a 26-os kilométernél, Ócsa és Gyál között. A balesetben hárman meghaltak, mindhárom halálos áldozat román állampolgár. A mentőszolgálat munkatársai harminc sérültet láttak el, illetve szállítottak kórházba. A sérültek többsége külföldi, közülük hatan életveszélyes állapotban vannak. 

A Belügyminisztérium az MTI-hez korábban eljuttatott közleményében azt írta: egy bolgár rendszámú kamion bolgár állampolgárságú vezetője az M5-ös autópályán Kecskemét irányából Budapest felé haladva fékezés nélkül belehajtott az előtte torlódás miatt lassító gépkocsioszlopba. Az ütközés akkora erejű volt, hogy három személyszállító kisbuszt és hat személygépkocsit tört össze, némelyiket a felismerhetetlenségig. 

Augustin Hagiu, a Román Fuvarozók Szövetségének elnöke a román Mediafax hírügynökségnek azt mondta: a balesetet okozó 42 tonnás kamion 70-80 kilométeres óránkénti sebességgel haladt, a baleset helyszínén nem voltak féknyomok. Szerinte szinte biztos, hogy a sofőr elaludt a kormánynál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!