Belföld

2013.01.06. 18:41

Hősnek látják az űrhajósokat

Budapest - A fiatal fiúknak érdemes elgondolkodniuk az űrhajós hivatáson, ha lányokat szeretnének maguk körül látni. Erre lehet következtetni a KutatóCentrum legfrissebb felméréséből.

A kérdezők arra voltak kíváncsiak, hogy a 15–30 éves fiatalok hogyan vélekednek a szkafanderesekről.

Különleges emberek, akik jól viselik a megpróbáltatásokat és életüket kockáztatják a tudományért és az emberiség jövőjéért. Így látják a fiatal lányok az űrhajósokat, de harmaduk szerint a tökéletes fizikumuk is nagyon vonzó.

A KutatóCentrum a válaszadókat két témában kérdezte meg: az elsőben arra voltak kíváncsiak, hogy a felsorolt állítások közül melyiket érzik a leginkább jellemzőnek az űrhajósokra, míg a második kérdés azt firtatta, hogy milyen előnyei vannak az űrhajós hivatásnak. Összességében elmondható, hogy a fiatal fiúk és lányok – mint oly sok más dolgot – némileg másként látják a két témát. Az első témakörben mindkét nem több, mint 80 százaléka az első helyen azt említette, hogy az űrhajósok nagyon különleges emberek, mert olyan dolgokat élnek át, amit senki más. Szintén egyetértettek abban, hogy ezek az emberek higgadtan viselik a legmeredekebb szituációkat is. Mindkét nemből a válaszadók kétharmada gondolja így. A hölgyek azonban nagyobb számban tekintenek hősként a szkafanderes emberekre (49 százalék), míg a férfiak nagyobb arányban irigyek a kisportolt testalkatukra.

Farkas Bertalan, a kutatás szakértője maga is átélte a hölgyek kiemelt figyelmét űrutazása után:

- Persze a hölgyek számára nemcsak az űrkutatás, hanem az űrutazók is vonzóak lehetnek. Sokan kérik a mai napig, hogy hadd készíttessenek velem egy közös fotót. Biztos vagyok benne, hogy ez minden űrhajós életében hasonlóan van. Azt mondanám, hogy nem hátrány űrhajósnak lenni, ilyen szempontból - nyilatkozta az eddigi egyetlen magyar űrhajós.

A második kérdés hasonló eredményeket hozott. Mindkét nem úgy gondolja, hogy azért érdemes leginkább űrhajósnak lenni, mert így esély nyílik akár egy másik bolygó meglátogatására is. Második helyre futott be az űrutazók nemzeti hőssé válásának vonzó ténye, míg harmadik helyen az űrhajóban történő utazás jelent meg a válaszokban. Ez utóbbi azonban már inkább az erősebb nem számára vonzó, hiszen a fiúk fele, míg a lányoknak a harmada érzi csak vonzónak ezt a kétségkívül nem hétköznapi elfoglaltságot. Ugyanígy kétszer annyi fiú bízik abban, hogy egy űrhajós összefuthat ET-vel, mivel 17 százalékuk szerint ezért jó űrutazónak lenni. Ennél is többen gondolják azt, hogy egy űrt megjárt férfi komoly előnnyel indulhat az udvarlás terén is, egészen pontosan negyedük tartja ezt jellemzőnek.

Farkas Bertalannak annak idején nem volt szüksége erre a kis pluszra, ugyanis feleségével már az űrutazás előtt egymásra találtak, sőt felesége megpróbálta vissza is tartani:

- A feleségemmel nem így ismerkedtem meg, sőt ő mindvégig le akart beszélni, mert féltett - idézte fel.

A kérdés azonban az, hogy ez vajon visszatart egy férfit, vagy inkább ösztönzőleg hat rá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!