Belföld

2012.08.13. 10:46

MSZP: az áruházláncoknak kedvezett a dinnyekartell

Budapest - Az MSZP szerint nem a termelőknek és a fogyasztóknak, hanem kizárólag a multinacionális áruházláncoknak kedvezett a "dinnyekartell".

MTI

Gőgös Zoltán, a szocialisták agrárpolitikusa erről hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján beszélt, amelyen Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkárnak a Népszabadság hétfői számában idézett kijelentéseire reagált. A lap szerint a kormánypárti politikus a Csongrád megyei gazdakörök tagjainak pénteken elismerte, hogy a kormány kartellezett a dinnyekereskedelemben, de szerinte ez sikeres volt, mert a magyar termelők az utóbbi években nem kaptak ilyen magas árat a dinnyéért.

Az MSZP képviselője szerint mindez akkor is aggályosan hangzana, ha igaz lenne, mivel a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Ráadásul úgy gondolja, a kartell csak a multinacionális áruházláncoknak kedvezett, hiszen a dinnye kilónkénti átvételi ára az idén ugyanúgy 35 forint volt, mint tavaly, csak amíg az előző év hasonló időszakában már 60 forint körül árulták a dinnyét, addig sok helyen még most is 99 forintot kérnek érte a nagy üzletek. Gőgös Zoltán szerint mindebből látszik, hogy a termelők mellett a fogyasztók is rosszul jártak, hiszen csak a korábbinál magasabb áron vehettek dinnyét.

A szocialista politikus szólt arról is, hogy az aszályos időjárás miatt a tavalyinál kedvezőtlenebbül alakulhat a mezőgazdaság teljesítménye, vagyis szerinte az idén nem lehet arra számítani, hogy az agrárium "húzza fel" a magyar gazdaság teljesítményét. Gőgös Zoltán arra figyelmeztette a kormányt, tegyen lépéseket azért, hogy megfelelő mennyiségű takarmány maradhasson az országban, hiszen ellenkező esetben akár "már a kombájn alól" külföldre értékesíthetik az idei gyenge termést.

Az MSZP-s képviselő bírálta a fordított áfa-fizetés bevezetését, ehelyett szerinte célzott áfa-csökkentésre, vagyis a tej, az "olcsó kenyér", a tőkehúsok és a hazai gyümölcsök terheinek mérséklésére lenne szükség.

A tájékoztatón részt vett Beke Károly, a Societas agrármunkacsoportjának vezetője is, aki a fiatal gazdák számára sürgetett többlettámogatást. Mint mondta, a segítséget igénylőknek jelenleg csupán 10 százaléka, vagyis mintegy négyszáz fiatal kap agártámogatást a kormánytól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!