Belföld

2011.06.23. 19:31

Elnökségzáró kavalkád az Európai Parlament előtti téren

Mutatványosok, játékmesterek, kézművesek varázsoltak tarka vásári forgatagot, magyar falut és vurstlit az Európai Parlament brüsszeli székháza előtti térre csütörtökön a spanyol-belga-magyar soros EU-elnökségi trió másfél évének lezárásaként.

MTI


A teret Magyarország hét régiójának egy-egy jellegzetes házoromzata díszítette csaknem életnagyságban, fotóanzixfallal, információs pultokkal, valamint kiállítással, amely azt üzeni Európának, milyen világban szeretnének élni felnőttkorukban a magyar gyerekek.
A délelőtt kezdődött vándorvurstli-játékok kora estig tartottak, a kézművesműhelyek délutántól kora estig voltak nyitva. Délután rendezték Európa óriás társasjátékát, a Szárnyas Sárkányok gólyalábas menetét, valamint a rézfúvós utcazenészek, népzenészek és néptáncosok programját.
Fél öttől hatig "Európa, itt vagyunk!" címmel utcaszínházi produkciót láthattak az érdeklődők.
Este az elmúlt másfél évben az EU-elnökséget adót három ország zenészei koncerteztek: hattól hétig a spanyol Antonio Segura, héttől háromnegyed kilencig pedig a belga Jaune Toujours együttes szórakoztatta a közönséget. Ezután hangzott el Győri Enikő EU-ügyi államtitkár ünnepi beszéde, majd kilenctől tíz óráig a Kerekes Band volt hallható az EP előtti téren.
Győri Enikő arról beszélt, hogy az Európai Unió nem csupán intézkedéseket, politikákat és törvényalkotást jelent, hanem az a gondolat is testet ölt benne, hogy együtt lenni jobb, mint egyedül. Ha igaz ez a megállapítás az egyes ember életére, akkor igaznak kell lennie a népek és nemzetek életére is - mondta. 
Az együttesen elvégzett munka, az elnökség lebonyolítása után eljött a közös ünneplés és a köszönetnyilvánítás ideje - folytatta az államtitkár. Mint megjegyezte, nem jöttek üres kézzel, mindenkinek kínálnak itt "egy szelet Magyarországot, annak színeit, hangjait és ízeit".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!