Szülni még maszkban kell, de az aranyóra most is jár a babával

2020.06.01. 11:30

A szüléssel kapcsolatos kérdésekről első kézből

A várandósság és a szülés önmagában is érzékenyen érinti a kismamákat. A megváltozott hormonháztartás, a félelem a fájdalomtól, az ismeretlentől, a szövődményektől, mind olyan ­stresszt generáló téma még átlagos körülmények között is, hogy bizonytalansággal, sőt szorongassál tölti meg a leendő édesanyák számára a várandós időszakot. A járványhelyzet és a kapcsolódó intézkedések ezeket csak még inkább hatványozzák.

Török Tímea

Mára számos, a pandémiával összefüggésben bevezetett korlátozást visszavontak, amitől úgy érezhetjük, hogy hamarosan lecseng a koronavírus. De a szakemberek még óvatosságra intenek, így a leendő anyukák továbbra is tele lehetnek kételyekkel. A leggyakrabban ismételt kérdések a témával foglalkozó fórumokon, hogy most meghiúsulhatnak-e az apás szülések, és vajon szülni is maszkban kell-e?

A hivatalos álláspont szerint: „A szülő nőnek joga van arra, hogy az általa megjelölt nagykorú személy a vajúdás és a szülés alatt folyamatosan vele lehessen, a szülést követően pedig arra, hogy – amennyiben ezt az ő vagy újszülöttje egészségi állapota nem zárja ki – újszülöttjével egy helyiségben helyezzék el. A fentiek értelmében a szülő nő mellett lehet egy általa választott személy, így az »apás« szülésnél az apa nem látogató, hanem a szülés részese, a szülő nő segítője.” „Császármetszés esetében a jelenlegi általános szabályok, az intézményi eljárásrend szabályai továbbra is irányadóak azzal a feltétellel, hogy a császármetszés ideje alatt a műtő légterében hozzátartozó nem tartózkodhat.” De hogyan zajlik ez a valóságban, milyen kórházi körülmények várják a kismamákat? Erről kérdezzük a témában leginkább autentikus véleményalkotókat, az orvost és egy szülés előtt álló kismamát is. Ki hogyan éli, élte meg ezt az időszakot?

Az elmúlt évhez képest negyvenöt babával több született Dunaújvárosban

A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház szülészet, nőgyógyászati osztályának dr. Bazsa Sándor az osztályvezető főorvosa. „Szakmai körökben a dunaújvárosi osztályról az a hír járja, hogy kicsi osztály, de jó munkát végeznek” – mondta a főorvos, majd alátámasztásul máris sorolni kezdi az elfogulatlan számokat. Mint mondta, a legfrissebb adatok alapján 2020. évben negyvenöt kisbabával több született a városi kórházban, mint a megelőző év hasonló időszakában, dacára a járványnak. Fontos és sokatmondó szép mutató az is, hogy bár országosan emelkedik a császármetszések aránya, a dunaújvárosi szülészeten mégis a természetes szülést preferálják, mert az elmúlt évben a summaadatot alapul véve harmincegy százalékban jöttek világra így a babák, ez a mutató idén már csak huszonnyolc százalékra redukálódott. Ráadásul a statisztikák tanúsága alapján a terhesség-megszakítás is csökkenő tendenciát mutat a Szent Pantaleon Kórházban. Bazsa doktor az apás szülés kapcsán elmondta, hogy Dunaújvárosban már 2001 óta van erre mód. Most talán kicsit visszafogottabb a hozzáállásuk, de van rá lehetőség. A szülőszobán koronavírussal fertőzött kismama fogadására is felkészültek, külön szülőszobát hoztak létre ilyen eshetőségre. „Bár hála az Istennek, eddig nem kezeltünk vírusfertőzött várandóst” – tette hozzá dr. Bazsa Sándor.

Sokan szoronganak a várandósság alatt Fotó: Pixabay

Mivel az osztályon mindenki maszkban van a szülésznőtől az orvosig, ezért a kismamától is ezt kérik vajúdás közben is. Az a tapasztalat, hogy nincs probléma ezzel, és a kismamák szépen fegyelmezetten szülnek. Segítség a dunaújvárosi kórházat választó várandósoknak, hogy életük egyik legnagyobb eseményét a megfelelő műszaki feltételekkel is segítik a szülőszobán és a császáros műtőben is, ugyanis két, egymástól független rendszer is rendelkezésre áll a helyiségek klimatizálásához, ami a nyári hónapokra kiírt kismamáknak különösen fontos lehet. A babák megszületése után sem kell félnie az anyukáknak attól, hogy teljes babamentes szeparáció következik majd. Az osztályvezető orvos e tekintetben is megnyugtató tényekkel magyarázta a jelenlegi gyakorlatot. Mint mondja, a születés utáni, úgynevezett aranyórát már öt éve beépítették a dunaújvárosi gyakorlatba. Persze az utóbbi időben, amikor egyszerre öt anyuka is örül az újszülöttnek, akkor nehezebb az egy órát betartani, de a császárnál is megkapja újszülöttjét az anyuka, sőt még az apukának is mindig kijár ez a lehetőség.

Eszter huszonnyolc éves, városunkban élő kismama. Első gyermekét várja, a várandósság harminchatodik hetében jár. Tapasztalatairól kérdezve megosztotta velünk, hogy választott orvosa a járvány veszélyeztetett korosztályába tartozik, ezért a várandós-gondozás során helyettese kezelte, azonban reméli, hogy szülni már a választottal fog. Az óvintézkedések következtében most minden vizsgálatra pontosan egyeztetett időpontra kell mennie, ahol nem találkozik más várakozókkal, ezt kicsit sem bánja – fogalmazta meg Eszter. Most ezt a boldog időszakot szeretné a lehető legteljesebb módon megélni párjával és családjával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!