Küzdőszellem

2017.11.19. 11:30

Nincs az évnek olyan napja, hogy Czere József ne látogatná meg a vizet

Itt élünk a Duna mellett. Szeretjük, nézegetjük és álmodozunk, hogy milyen szép! Különösen a Budapest alatti alsó szakasza.

Menyhárt Ferenc, Zsiros Mária

Czere József Fotó: Zsedrovits Enikõ

A part szinte lakatlan, a természet a maga kedvére formálja, a meder kiszélesedik, a folyás lelassul, remek túrázási, sportolási lehetőségeket kínál, csak éppen nem használjuk ki azt a sok lehetőséget! Mindenféle hajóval, kajakkal, kenuval, evezős és motoros csónakkal egyaránt jól járható.

Czere József mindezt kiválóan tudja. Talán nincs az évnek olyan napja, amikor – így mondja – nem látogatja meg a vizet. Mert ő még a szagát is ismeri, hiszen az is árulkodik annak, aki ért hozzá. József Apostagon született, a Duna közelében, de a kapcsolatuk nem ott alakult ki.

A család nem volt jómódú, a szülei életét a munka határozta meg. Gyerekkorában a körülményei csak annyit engedtek, hogy horgászott, amikor csak tudott, és a partról figyelte, hogyan húznak az evezősök. Szerette volna kipróbálni, de akkor még erre nem volt helyben mód. Ha a sport szeretetét nem is, de a küzdőszellemet otthon plántálták belé. Pestre, a Ganzba került géplakatos-tanulónak. Jó fejű, szorgalmas diák volt, könnyen tanult. A küzdőszellem munkálkodott benne akkor is, amikor később leérettségizett, majd a műszaki egyetemen építőgépész-mérnöki diplomát szerzett. Nyugdíjazásáig különböző karbantartási területeken dolgozott, vezető beosztásban.

A sport csak a budapesti iskolai években került hozzá közel. Először a kosárlabda, aztán az atlétika, majd egy véletlen folytán a kajakosok közé került. Elkezdődött az edzés, ám kezdetben nem ment valami jól, amit nehezen viselt. Nekiállt külön edzeni. A mestere megláthatta benne a képességet, és azt a célt tűzte elé, hogy ha továbbra is ilyen erőbedobással dolgozik, mire eljön a szezon, kap egy piros hajót. Természetesen, meg is kapta! Az első versenyről kicsit elkésett, mert rossz irányba szállt fel a villamosra, de úgy belehúzott, hogy mindenkit megvert. Ezzel a győzelemmel már nagyot lépett előre, mert a serdülő korosztályból három nyert verseny után lehet kilépni, és komolyabb hajóba ülni. Hajtotta magát rendesen! Ha a helyzet éppen úgy hozta, hogy csak hét végére kapott szabadságot, egyik nap le, másik nap visszakajakozott Pestre. Nem jelentett ez gondot számára.

Nincs az évnek olyan napja, hogy Czere József ne látogatná meg a vizet Fotó: Zsedrovits Enikő

Egy ilyen le-fel evezés a folyón nem veszélytelen. A fizikai erő mellé sok ismeret is kell, különben könnyen ott hagyhatja az ember a fogát. Aki a 12 fokos vízbe a Duna közepén beleborul, nem biztos, hogy élve partot ér!

Ifjúsági korosztályban többször ért el országos dobogós helyet, de a válogatottba nem jutott be, ami nem a tehetségén múlott. Akkoriban nála jóval idősebbek szerepeltek a nemzeti csapatban, olyan nevek, mint Hesz Mihály, Csapó Géza, Wichmann Tamás. 5-10 évig voltak a keret tagjai. A felnövekvők közben kiöregedtek, és csak a következő generáció léphetett a helyükre.

Amikor visszajött dolgozni Dunaújvárosba, a Kohászban folytatta tovább a kajakozást. Letette az edzői vizsgát, sok fiatalt tanított, nevelt fel. Kitartás, fegyelem, állóképesség nélkül nem lehet ezt a sportot jól csinálni. A személyiségen túl persze fontosak a testi adottságok is, mint a jó ülőmagasság. Aki ülve a legmagasabb, abból lehet sikeres kajakos.

A kitartás József egyik nagy erénye! Amit nem sikerült elérnie juniorként, azt megcsinálta szeniorként. A hazai bajnokságon 26 éve minden évben elindul, és gyűjteményét rangos érmekkel bővíti. Ezenkívül a World Master Game-nek nevezett világversenyen többször nyert bronzérmet, majd 2015-ben világelső lett. Saját felkészülésben, saját pénzen, támogatás nélkül.

Ehhez képest végtelenül szerény! Meg sem említi a sikereit, nem tolong, nem árulja magát. Pedig rengeteg jó ötlete van, például arról, hogy mi mindent lehetne kihozni a Dunából a gyerekek fejlesztése, a vízisport vagy a turizmus terén. A szakértelme megkérdőjelezhetetlen, de nem erőlteti. A „közös dolgaink” rendezése tehát még várat magára. „A lehetetlen és a lehetséges közt csak az a különbség, hogy melyikben hiszel”, üzeni Shakespeare ötszáz év távlatából!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!