Tornagála Supola Zoltánnal

2022.06.11. 11:26

Imádnak tornázni - Képgalériával

Egy huszonegyedik századi kis helyi csoda részese volt az a többszáz gyermek, szülő és érdeklődő, aki pénteken kilátogatott a városi tornacsarnokba.

Antal Lajos

A DKSE tornászai két, a pandémia miatt kihagyott esztendő után mutatták be tudásukat gála keretében a tornacsarnokban. A rendezvényen megjelent dr. Mészáros Lajos választókerületünk országgyűlési képviselője, Motyovszki Mátyás DMJV sportbizottságának elnöke, és Bükki Miklós a Jövő Új-Városáért Egyesület elnöke. A tornagála díszvendége az Egyesült Államokban élő Supola Zoltán tornász Európa-bajnok volt. 
A kis dunaújvárosi csodához vissza kell menni néhány esztendőt a múltba. Az 1973. évi IX. Nyári Úttörő Olimpia tiszteletére átadott tornacsarnok évtizedeken át ontotta a tehetségeket. Minden dunaújvárosi sportbarát emlékszik Lővei Máriára, Óvári Évára, Tóth Margitra, Hanti Erzsébetre, Juhász Anikóra, Szloboda Évára, Prémusz Krisztinára, Kovács Péterre, Paprika Jenőre, Pánczél Miklósra és edzőikre, hogy csak a legismertebbeket említsem. Évtizedekig Dunaújváros sportjának védjegye volt a torna, amely a kétezres évek vége felé majdnem megszűnt városunkban, amikor néhány lelkes sportember fejébe vette, hogy ezt megakadályozza. Trenka János és kis csapata hitt a dunaújvárosi torna jövőjében és újra életet lehelt a szerek közé. Először lányokat toborzott, majd gumiasztal edzéseket tartott, később versenyeztette tanítványait a korosztályos bajnokságokban. Idővel a fiú csoportokat is verbuvált, majd edzőket hozott és növelte a sportolók számát. 

A következetes, akadályokat nem ismerő, szorgalmas munka eredményei ismertek. A DKSE-ben napjainkban kétszáz gyermek tornázik rendszeresen, melyből hetvenen versenyeznek, négy női felnőtt- és egy női ifjúsági válogatott kerettagja van az egyesületnek. A dunaújvárosi tornászok munkáját kilenc edző segíti. Az idei gálán a legkisebbektől kezdve a legnagyobbakig valamennyi korosztály tagjai bemutatták tudásukat. Remek kis „színdarabban” adták elő a lányok az elmúlt évek helyi tornatörténetét. A korosztályos bemutatók csúcspontja a válogatott kerettagok gyakorlatai voltak Kovács Zsófiával, Makovits Mirtillel, Mayer Grétával és Czifra Lilivel. A finálét követően Trenka János megköszönte a tornászok éves munkáját és szülők támogatását. 

Egy-egy edzés után tornászok így búcsúznak el edzőiktől: Köszönjük szépen, imádunk tornázni! A gálát látva valóban imádnak.

Supola Zoltán volt a gála díszvendége 

Magyar és Európa-bajnok, világbajnoki érmes, háromszoros olimpikon. Ő Supola Zoltán, a város és az ország "Supija", az utolsó hatszeres férfi tornászunk. Az idei gála díszvendégével a rendezvény előtt beszélgettünk: 

-Mikor edzett ebben a tornacsarnokban utoljára?
-2001. áprilisában, májusában voltak itt az utolsó edzéseim, aztán nyolc évig a kanadai Cirque du Soleil artistája voltam. 2009. december 31-én érkeztem Torontóból Las Vegasba két hónapra edzősködni. A két hónap azóta is tart. 

- 1992. Budapest Sportcsarnok, vagy, ahogy csak szólítottuk BS. Mi jut róla eszébe?
- Tornászéveim legszebb és legmeghatóbb élménye volt a hazai Európa-bajnokság, ahol korláton arany-, egyéni összetettben ezüst-, ugrásban pedig bronzérmet nyertem. Kivételes alkalom a budapesti Eb, mert a magyar közönség előtt szerepelhettem, ami nagyon erős motivációt adott.

- Három olimpián is részt vett.
- Az 1992-es barcelonain életem legjobb formájában versenyeztem és összetettben tizenkettedik, lovon pedig a pontszerző ötödik helyen végeztem. 1996-ban Atlantában nyújtón a hetedik, ugrásban pedig a kilencedik lettem. Utolsó olimpiám a 2000-es sydneyi játékok voltak, ahol huszonnyolc évesen pontot szereztem lólengésben a hatodik helyemmel.

-A világ nagyon sok tornacsarnokában fordult már meg. Milyennek látja a felújított csarnokot?
- Jól felszerelt, világszínvonalú létesítménye van Dunaújvárosnak, ami bárhol megállná a helyét.

- Mit üzen a mai ifjú tornászoknak?
- Bízzanak magukban, az őket segítő szülőkben, edzőkben és szakemberekben! Amennyiben kellő hittel és akarattal edzenek, akkor idővel részesei lesznek annak a csodának, amit a tornasport ad nekik. Végül, de nem utolsósorban: kitartás. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában