Fenntartható energiatermelés

2024.04.14. 19:57

A zöld forradalomról az első, magyar szélerőmű árnyékában

A Kulcsi Hajóállomáson újabb lendületet vett az energiaforradalom. A Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület szakmai rendezvényt tartott csütörtökön festői környezetben a Duna-parton.

Török Tímea

A Kulcson rendezett eseményen Jobb Gyula polgármester üdvözölte a vendégeket

Fotó: Török Tímea

Csütörtökön rendezték meg a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület soron következő szakmai rendezvényét, amelyen a SOLESCO Zrt. (az ASSIX vállalatcsoport tagja) exkluzív bemutatkozó előadást tartott a Hosszútávú villamosenergia ellátás, versenyképes áron címmel.

Az eseményen elsőként Jobb Gyula, Kulcs település polgármestere üdvözölte a vendégeket. Majd Kovács Attila projekt igazgató mutatta be a jelenlévő önkormányzatok és cégek képviselőinek a vállalatot. Az igazgató elmondta, hogy a hazai fogyasztók energiatermelési lehetőségeinek kihasználására alapították a megújuló energia – elsősorban napenergia – fejlesztő társaságot, amely száz százalékban hazai tulajdonú és már két évtizedes múltra tekint vissza. Kitért arra is, hogy a vállalat csapata és együttműködő stratégiai partnerei lefedik a napenergiatermelési projektek teljes életciklusát a megvalósíthatósági tanulmányoktól a kereskedelmi üzemeltetésig, így teljes körű szolgáltatásokat tudnak nyújtani ügyfeleik részére.

A program során a vállalat energetikai szakembere Tóth András, a zöld energia rejtett kincseiről és a fenntartható energiatermelés legújabb trendjeiről tájékoztatta az érdeklődőket.

 Hangsúlyozta, a fejlett világ következő évei biztosan a bolygónk megmentéséről fognak szólni. Ráadásul az EU is egyre komolyabb elvárásokat támaszt a zöld energia arányának növelése érdekében. 

Fotó: TT

A jogszabály szerint 

az európai zöld megállapodás egy olyan szakpolitikai intézkedéscsomag, amely a zöld átállás folyamatának az Unióban való beindítását és végső soron a 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél megvalósítását hivatott biztosítani.

Ezért van kiemelt jelentősége a vállalat tevékenységének, amely olyan projekteket tervez és valósít meg, amelyek – pozitív megtérülés mellett – hozzájárulnak egy fenntarthatóbb és tisztább környezet létrehozásához, mind a jelenlegi, mind az elkövetkező generációk számára. Mivel, olyan pozitív megtérülésű megújulóenergia-termelő rendszert tudnak kiépíteni, amely zöld energiával tudja kielégíteni részben vagy egészben a villamosenergia-felhasználást. Ezek hosszútávú, de minden tekintetben megtérülő lehetőséget kínálnak az iparvállalatok és az önkormányzatok számára is. 

Sőt, a szakember az energiaközösség fogalmát is megismertette a hallgatósággal. Ugyanis a forradalmi technológiának köszönhetően a megtérülő költségek haszonélvezői közé, adott esetben a lakosság is belesorolható. Hiszen a jogszabályi lehetőség már rendelkezésre áll az energiafogyasztás kapcsán közösségek kialakítására is.

Fábián Imre
Fotó: TT

Az előadást követően volt lehetőségünk a vállalat kereskedelmi igazgatójával is szót váltani. Fábián Imre kérdésünkre a nagy múltú cég kapcsán elmondta, hogy együttműködő partnereikkel az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron, Ajkán, Várpalotán, Celldömölkön vettek részt jelentősebb beruházásokban, de hamarosan a Fejér vármegyei Ercsiben is dolgozni fognak.

A rendezvény helyszíneként nem véletlenül esett a választás a Kulcsi Hajóállomás, Vendégház és Rendezvényközpontra. Az ország első szélerőművének otthont adó település egyedi atmoszférája és csodás környezete ideális hátteret biztosított az inspiráló eseményhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában